Radar

Fladdermöss synkar hjärnan med bästisen

Fladdermöss är mycket sociala och har även bästisar.

Fladdermöss har mer gemensamt med människor än du kanske tror. De har bästisar och älskar att vara sociala – med de individer som de gillar mest.

Forskare har upptäckt att när en fladdermus gillar en annan fladdermus så synkroniserar de sin hjärnaktivitet – något som även observerats hos människor men däremot inte hos några andra däggdjur, rapporterar Vetenskapsradion.

Fladdermöss är extremt sociala varelser och har favoriter som de helst vill vara nära, precis som människor har bästisar som de hellre umgås med.

I studien, som gjordes vid The Neurobat lab på Berkeley-universitetet i Kalifornien fick fladdermöss av arten fruktätande halsbandsflyghund umgås som vanligt samtidigt som de var utrustade med olika trådlösa tekniker för att se hur hjärnorna agerade. Det gick då att se att hjärnorna synkroniserade sig mellan olika individer och att det blev extra stark samordning mellan de som helst ville vara i närheten av varandra.

Fladdermössen kan också urskilja vem som låter i kakofonin av gnisslanden och knarr och de har även bästisar – precis som människor.

Fladdermöss är designade för ett socialt liv, de har bästa vänner och umgås hellre med vissa fladdermöss, säger forskare Michael Yartsev till Vetenskapsradion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV