Radar

Danska S pressas om asylskäl

Den danska S-regeringen pressas i migrationsfrågan av sina stödpartier.

Den danska S-regeringen pressas av sina stödpartier om reglerna för när flyktingar och migranter ska tvingas lämna landet.

Enligt dagens lagstiftning, från 2015, har personer med tillfälligt uppehållstillstånd i Danmark rätt att stanna tills dess förhållanden i deras respektive hemländer anses ha förbättrats och inte längre bedöms vara extrema.

Enligt ett ändringsförslag ska dessa personer framöver ha rätt till asyl i Danmark så länge det inte har skett ”fundamentala, stabila och varaktiga” förändringar i hemländerna. Bakom förslaget står regeringens stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten, samt de mindre partierna Alternativet och Frie Grønne.

Radikale Venstres migrationstalesperson Kathrine Olldag säger till tidningen Berlingske att det är något fel med reglerna när det till exempel bedöms vara okej att skicka människor till Afghanistan.

Socialdemokratiet säger tvärt nej till att ändra reglerna. Partiets migrations- och integrationstalesperson Rasmus Stoklund anför att det är bättre att tjänstemän avgör vad som är säkert nog än att politiker gör det.

– Föreställningen om att det inte finns en enda afghan som kan uppehålla sig i Afghanistan skulle ju innebära att det finns närmare 40 miljoner afghaner som borde bli evakuerade till Europa, säger han till Ritzau.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV