Energi

Forskarna behöver allmänhetens ögon

Limamusslor är en av de arter som döljer sig under ytan i Kosterhavet.

I Kosters havsbottenobservatorium kan alla som vill få lära sig mer om livet i Kosterhavet – och samtidigt bidra till skyddet av området och till forskningen.

Sjöpennor, musslor, anemoner, sjöstjärnor, ögonkoraller och humrar. Långt nere under havsytan är Kosterhavets nationalpark full av liv. 150 meter ner i vattnet är det svårt att ta sig som besökare, men forskare vid Göteborgs universitet låter dig göra just det.  

Nationalparken inrättades 2009 men man vet fortfarande ganska lite om förhållandena på bottnarna. Bland annat eftersom havet är djupt. Men där finns ett av Sveriges enda rev av kallvattenkorall och i tjugo år har man fotograferat och filmat bottnarna med obemannade miniubåtar. 

Man vill se hur livet påverkas av klimatförändringar och fiske och hur skyddet av området fungerar. Viktigast att upptäcka är nyckelarter, som visar hur ekosystemet mår. I dag finns det 3 000 timmar film, och det är den stora mängden material som gör att man ber allmänheten om hjälp. 

Datorer ska sköta övervakningen i framtiden, men först behöver mänskliga ögon hjälpa datorerna att lära sig se vad som finns på bottnarna. 
– Å ena sidan låter hemsidan alla se växter och djur i deras naturliga miljö och lära sig mer om de biologiska skatter som finns i havet utan att störa dem, säger Mattias Odst, projektledare.
– Å andra sidan lär sig besökarna klassificera arter de ser och det gör att vi kan lära algoritmerna i våra datorer att automatiskt känna igen arter.

Alla som är intresserade kan lära sig att klassificera på hemsidan – vad man ska titta efter och hur man ska känna igen olika arter. På plattformen finns också möjlighet att skriva till forskarna och diskutera med andra volontärer.

Fakta

Medborgarforskning är forskning som genomförs av forskare tillsammans med allmänheten.
Det har förekommit länge i Sverige. På 1750-talet startade Carl von Linné ett  av de första nätverken för att rapportera lövsprickning. 
Internet och digitalisering har bidragit till att medborgarforskning blivit alltmer populärt.
På engelska kallas samarbetet people-powered research och zooniverse.org är, enligt sig själva, den största portalen för detta, med mer än en miljon frivilliga. Artportalen hos Sveriges lantbruksuniversitet är också en stor portal för detta.
Källa: medborgarforskning.se och zooniverse.org