Radar

Dadgostar: Vi vill vara med i en regering

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar valdes till ny ordförande efter Jonas Sjöstedt för drygt ett år sedan.

Om Vänsterpartiet blir en del av underlaget för en S-ledd regering vill partiet också sitta med i den. ”Utgångspunkten för oss är att sitta i regering, det är genom regeringssamverkan vi kan få störst genomslag för politiken”, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Enligt Dadgostar kan hennes parti visa på flera frågor bara det senaste året där V har varit partiet som fått saker att hända. Hon syftar på misstroendet som innebar slutet för förslaget om friare hyressättning i nyproduktion, på förändringar i sjukförsäkringen och på förslaget om garantitillägg för pensionärer.

– Vi måste sitta med i en regering om Sverige ska bli ett starkt välfärdsland igen, säger Dadgostar på en träff med journalister i riksdagen.

En höjning av pensionerna var ett villkor för att V skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Och V tänker ställa ytterligare krav på högre pensioner framöver.

– Vi kommer inte att utgöra regeringsunderlag för en regering som inte höjer pensionerna, säger Dadgostar.

Men inriktningen är att kunna bestämma över den frågan genom att faktiskt ha ministerposter efter valet i höst.

– Vi går till val på att sitta i en regering, så enkelt är det, säger Dadgostar som i helgen ska omväljas som partiledare på Vänsterpartiets digitala kongress, efter drygt ett år på posten.

I ett tänkt regeringsunderlag med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet måste storlek vara en viktig faktor för inflytande.

– Vad har Centerpartiet nu – 6 procent? Vi får förhandla utifrån varje partis styrka, säger Vänsterledaren som anser att det stora felet med Socialdemokraternas tidigare januariavtal med Centern och Liberalerna var att C fick igenom alldeles för mycket. Att S lät dem få det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV