Radar

Initiativ mot matsvinn räddade 11000 ton mat

Matsmart säljer räddade varor online.

I dag har de flesta butiker en plan för hur man ska jobba mot matsvinn, i olika delar av värdekedjan ser vi olika initiativ för att minska mat- och produktsvinn. Matsmart är ett av de större initiativen – vars kunder räddade närmare 11 000 ton mat i fjol.

Matsmarts kunder i Sverige räddade tillsammans drygt 10 969 ton mat och konsumentprodukter från att bli svinn år 2021. Det är en ökning på 27,7 procent från förra året. 

Affärsmodellen bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. De räddade produkterna säljs sedan vidare till konsumenter via en e–handel. När bolaget startade var sunt förnuft ledordet snarare än fokus på hållbarhetsmålen. Det är galet att det produceras så mycket mat och konsumentprodukter som av olika anledningar tvingas kastas, menar Hanna Thofelt Lindström, kommunikations- och hållbarhetschef på Matsmart. 

– Vi är ett viktigt komplement som kan hjälpa till att se till att livsmedelsbranschen blir mer hållbar, säger Hanna Thofelt Lindström.

Hanna Thofelt Lindström, Kommunikations- och hållbarhetschef på Matsmart
Hanna Thofelt Lindström, Kommunikations- och hållbarhetschef på Matsmart. Foto: Magnus Sandberg

Produkterna som Matsmart räddar och säljer vidare kommer direkt från livsmedelsproducenter, alltså inte från butiker. Att större partier av en vara slängs beror på olika anledningar, till exempel byte av design på förpackningar, säsongsprodukter eller mindre defekter. 

– Sommaren 2020 räddade vi åtta ton frukostflingor som fått en liten felaktig ingrediens, vilket gjorde att de blev ljusare än tänkt och kunde inte säljas i det vanliga ledet.

Ökad försäljning av räddad mat

Matsmart startade i Sverige 2014 och bolaget har sedan dess vuxit stadigt varje år. I dagsläget finns Matsmart även i Finland, Danmark och Tyskland. I Sverige ökade försäljningen av räddade varor från 8 591 ton till 10 969 ton. 

– Det är väldigt glädjande att vi växer, konsumenterna förstår verkligen det här konceptet och gillar det. Det är en sån lågt hängande frukt att börja jobba med för en mer cirkulär konsumtion – att vi ser till att ta hand om allt som produceras. 

Matsmarts egen tolkning av tillväxten är att den beror på en kombination av en underliggande e-handelstrend, en stor medvetenhet bland konsumenter om hållbarhet samt att det är billigt.  

– Våra konsumentundersökningar visar att svenskar är extremt hållbarhetsmedvetna och vill göra hållbara val när de handlar. Det som kan vara ett hinder i vägen är att man känner att det blir dyrt, säger Hanna Thofelt Lindström.

– Vårt koncept gör det billigt för konsumenterna att handla hållbart, det är nog det som gör Matsmart extra omtyckt. 

Matsmart har inga egna distributörer utan jobbar med tredje part distributörer som levererar hem varorna
Matsmart har inga egna distributörer utan jobbar med tredje part distributörer som levererar hem varorna. Bild: En familj packar upp beställda matvaror från Matsmart. Foto: Maja Suslin/TT 

Sparade 9 548 ton koldioxid

Nytt för i år är att den räddade maten kan kopplas till sparade utsläpp. Det är Svenska miljöinstitutet som hjälpt bolaget att ta fram siffror som visar på klimateffekten av att ta hand om maten istället för att slänga den. Matsmarts kunder räddade närmare 11 000 ton mat i fjol, vilket motsvarar en nettobesparing på cirka 9 548 ton koldioxid. 

– Rent intuitivt förstår man att det är hållbart för klimatet att inte slänga mat och produkter, men tidigare har vi inte haft en tydlig siffra att visa. Vi är glada att vi nu har beräkningar på plats för att kunna tala om för folk vad det har för effekt på klimatavtrycket. 

Matsmart har även gjort jämförelsetal för att underlätta för kunderna att förstå vilken påverkan deras handling har, till exempel att kundernas snittorder som sparade tolv kilo koldioxidekvivalenter motsvarar ungefär att ladda sin mobil 1500 gånger.