Radar

Hbtqi-personer kräver att kyrkan reformeras

En allians av olika organisationer protesterar i München, samtidigt som den senaste rapporten om övergrepp i katolska kyrkan i Tyskland släpps den 20 januari.

Över 100 anställda inom katolska kyrkan i Tyskland har kommit ut som hbtq-personer, med krav på reformer. Kraven kommer samtidigt som kyrkan skakas av en ny rapport om övergrepp, och kyrkbänkar gapar tomma.

”Jag vill inte dölja min sexuella identitet längre”, kommenterar Uwe Grau, präst i Rottenburg-Stuttgart, på Facebook.

Han är en i gruppen med 125 medlemmar, bland dem präster och anställda inom utbildning och administration, som publicerat ett uttalande där de kräver ett slut på ”diskriminering och uteslutning”, och för ett ”system av förtigande, dubbelmoral och oärlighet”.

Frågan är en vattendelare inom den katolska kyrkan. Påve Franciskus själv har visat ambivalens, och har fått kritik av konservativa krafter inom kyrkan. Samtidigt har påven gjort klart att äktenskap är en institution förbehållen man och kvinna, och har kritiserat genusvetenskap. I fjol upprepade Vatikanen att homosexualitet är en ”synd”.

I Tyskland utgör dock uppmaningar till en mer liberal attityd till homosexualitet en viktig del i kraven på reformering av katolska kyrkan. Trots 2,2 miljoner medlemmar, går allt färre i kyrkan och rapporter om hur präster förgripit sig på barn har förvärrat kyrkans kris ytterligare.

Senast i förra veckan släpptes en oberoende rapport som anklagar den förra påven, Benedictus XVI, för att ha känt till upprepade övergrepp som genomförts av präster i München och Freising på 1980-talet, utan att agera.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.