Energi

Härma naturen och skapa egen jordfabrik

”Ett bra förhållningssätt är att försöka efterlikna naturen” , säger Erik Hansson.

På hemsidan Rikare trädgård kan du få tips om alltifrån hur du skapar en bra matjord till hur du bygger ett insektshotell eller gör ett vinterbo åt grodorna. ”Tanken är att inspirera folk till att själva göra skillnad för den biologiska mångfalden på ett handgripligt sätt”, säger Erik Hansson som är projektledare.

Idén till Rikare trädgård föddes för drygt två år sedan. Erik Hansson, som även driver hemsidan natursidan.se och har varit engagerad i Biologiska mångfaldens dag, tog kontakt med Ulf Nilsson på Fritidsodlingens riksorganisation och började diskutera en hemsida som både skulle kunna fungera som en samlingsplats för information om biologisk mångfald och inspirera fler trädgårdsodlare till att ta mer hänsyn till växter och djur.

Förutom Fritidsodlingens riksorganisation och Natursidan så ingår nu även Sveriges entomologiska förening, Biologiska mångfaldens dag-initiativet, Odlings-TV, Studiefrämjandet och Wild About Gardens i samarbetet.
På hemsidan kan du inte bara hitta guider utan också nyheter om biologisk mångfald och filmer från Gardenr och Odlings-TV. Dessutom har de en avdelning med webbinarier och en tävling där man kan rapportera in insatser för biologisk mångfald. Varje år utser det också Årets rikare trädgård.

– Webbinarierna var inget vi hade tänkt ha från början, men sen kom pandemin och det blev ett bra alternativ till att vara ute på mässor och träffa folk. Det kändes som en nödlösning först men det har visat sig bli väldigt populärt. Det har varit föredrag om allt hur man förbättrar sin jord till fotovisning av småkrypslivet i trädgården, berättar Erik Hansson.

"Går att göra mycket genom att vara lat"

För Erik Hanssons egen del började engagemanget för naturen och den biologiska mångfalden redan när han var väldigt ung och började intressera sig för fågelskådning. Sedan 2013, då han började skriva om de här frågorna, har han märkt hur intresset har vuxit kraftigt.

Erik Hansson är projektledare för Rikare trädgård, en hemsida där du kan få inspiration och tips om hur du kan öka den biologiska mångfalden i din trädgård
Erik Hansson är projektledare för Rikare trädgård, en hemsida där du kan få inspiration och tips om hur du kan öka den biologiska mångfalden i din trädgård. Foto: Erik Hansson

– Det har gått från att vara en bortglömd kris till att bli något som väldigt många pratar om och antalet artiklar som skrivs har ökat extremt mycket.

Har du några enkla tips på hur man kan göra för att öka mångfalden i trädgården?

– En fördel är att det går att göra väldigt mycket genom att vara lat. Istället för att klippa hela gräsmattan kan man hålla utkik efter var det börjar dyka upp blommor och spara små öar i gräsmattan. Vill man göra ännu mer kan man bara ha klippta gångar och så får resten växa vilt.

"Försök att efterlikna naturen"

Erik tipsar också om att låta träden stå kvar istället för att hugga ner dem, både för mångfaldens skull men också för att det i takt med ett allt varmare klimat kommer bli allt viktigare med skuggiga platser.

– En annan enkel insats är att skapa en örtträdgård med till exempel oregano, salvia och timjan som dels kan användas i matlagning men som också är väldigt populära hos många insekter när de blommar.

Vad är bra att tänka på för att få en näringsrik jord?

– Ett bra förhållningssätt är att försöka efterlikna naturen. Samla ihop löv, växtrester och gräsklipp och lägg det där du vill odla och låt det förmultna. Har du väldigt mycket kan du också lägga det i en kompost.

– Många trädgårdsägare köper väldigt mycket jord som ofta innehåller torv som inte är så bra ur ett klimatperspektiv. Så ju fler som kan skapa egna jordfabriker i trädgårdarna desto bättre.

Bokashi har blivit väldigt populärt, rekommenderar du att använda bokashi eller att ha en kompost?

– Jag använder bokashi som ett komplement eftersom det innehåller mycket näring. Det är mycket bättre än att hålla på med konstgödsel. Har man möjlighet så är det inte alls fel att både ha en kompost och använda bokashi, men inget av det är en nödvändighet. Man tar det man tycker känns bra utifrån förutsättningarna, säger Erik Hansson som även rekommenderar så kallat ”guldvatten”, det vill säga utspätt kiss, som näringskälla.

Hur vet man när man har en bra jord?

– Ta ett försiktigt spadtag och se om du har maskar i jorden. Man ska inte gräva för mycket för då förstör man för maskarna, men när du ändå håller på med något så kan du se om det är mycket maskar. Om de trivs så är det ett bra tecken på att du har en bra jord.