Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Mycket ställs in eller skjuts upp med hänsyn till coronaläget. Dubbelkolla därför att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Norrland
Lördag 22 – söndag 23 januari
Tälj för hushållet
HUDIKSVALL. Kurs i att förbereda och tälja föremål till hushållet, som krympburkar eller andra typer av burkar, knivar, slevar, skedar och skålar. Du väljer själv vad du vill tillverka. Material och verktyg finns på plats.
Tid: 9.00–17.00
Plats: Läroverket, Järnvägsgatan 16c,
Hudiksvall
Kostnad: 1 500 kronor, 1 200 kronor för medlemmar i Övre Hälsinglands hemslöjdsförening
Anmälan: Senast 7 januari på
bit.ly/täljahemma eller 020-120 28 08
Svealand
Lördag 22–söndag 23 januari
Introduktion till permakultur
STOCKHOLM. Helgkurs om permakulturens historia, etik och designprinciper med Maria Svennback. Du får en introduktion till några designverktyg som du får tillämpa på ett eget designprojekt, och till en del metoder och strategier som ofta används inom permakultur som täckodling, perenna odlingssystem som skogsträdgårdar, jorduppbyggnad, kompostering, bevattningssystem och passiva växthus.
Tid: 10.00–17.00
Plats: Formalinfabriken, Sickla, Stockholm
Kostnad: 1 700 kronor
Info och anmälan: holisticgardening.se eller 0705-670022
Söndag 23 januari
Kraftsamling inför valet
RÄTTVIK. Regional upptakt för att lyfta miljöfrågorna och Naturskyddsföreningens förslag, höja partiernas miljöambitioner samt guida väljare, med fokus på klimat och skog.
Tid: 10.00–16.00
Plats: Församlingshemmet i Rättvik
Anmälan: Senast 9 januari via
shorturl.at/cmAL9
Info: bit.ly/kraftsamla eller Naturskyddsföreningen Gävledalas kansli på 070-273 91 55
Lördag 29 januari–söndag 22 maj
Permakulturkurs
STOCKHOLM. Certifieringskurs i permakultur (PDC) med designövningar, praktik utomhus, gruppövningar och diskussioner. Permakultur är ett designverktyg för hållbara system inspirerade av naturen. Bland lärarna finns trädgårdsmästaren Maria Svennback, Annevi Sjöberg från Permakultur Stjärnsund, odlaren Börje Remstam samt Erik Berg från Egnahemsfabriken på Tjörn.
Plats: främst Formalinfabriken, Nobelberget, Sickla
Kostnad: 6 900 kronor
Anmälan och info: holisticgardening.se
Götaland
Torsdag 27 januari
Skogsbruk utan kalhygge
ONLINE/MARIESTAD. Distanskurs om hur du kan avverka i din skog men ändå ha skogen kvar. Fem till sju lärarledda träffar varannan torsdag, med en träff i skogen i Mariestads kommun. Kursen utgår ifrån Mariestads naturskyddsförenings skogsprojekt och tar upp tankarna bakom avverkning i skogen utan kalhyggen, hur en skogsbruksplan hjälper dig i det arbetet samt åtgärder i projektskogen.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Online/Mariestad
Kostnad: 400 kronor plus material
Anmälan: till mariestad@naturskyddsforeningen.se eller Jan Bertilsson,
0706-34 84 18
Info: bit.ly/mariestadskog
Lördag 29 januari-December 2022
Odling som livsstil
ONLINE/GAMLEBY. Gamleby Folkhögskola erbjuder två kurser i ”odling som livsstil”, en grundkurs och en fortsättningskurs. Båda är på 25% och sker främst på distans men med några fysiska träffar och sträcker sig över ett kalenderår. För de som har gått grundkursen anordnar de också en endagskurs som fungerar som en återträff och uppstart till fortsättningskursen den 29 januari.
”På kursen Odling som livsstil närmar du dig odling från ett helhetsperspektiv med inspiration från bland annat Permakultur. Grundkursen vill ge inspiration och kunskap till dig som lockas av tanken på att köpa mindre och odla mer, värna om jorden och lära känna likasinnade – oavsett hur mycket eller lite tidigare erfarenhet du har av odling” skriver man på hemsidan.
Plats: digitalt och på Gamleby folkhögskola.
Ansökan och info: https://gamlebyfolkhogskola.se/kurser-och-utbildningar/distanskurser/odling-som-livsstil-1/
Hela landet
2022
Flygfritt 2022
ONLINE. Organisationen Vi håller oss på jorden bjuder åter in till ett flygfritt år. Du deltar i kampanjen genom att anmäla dig, gärna både på Facebook och på webben, bjuda in och sprida ordet vidare om kampanjen och flygets klimatpåverkan. Du kan vara med även om du tvingas flyga i jobbet.
Info och anmälan: bit.ly/flyginte
och vihallerosspajorden.se
Onsdag 26 januari
Inre hållbarhet och globala mål
ONLINE/STOCKHOLM. Föreläsning om Inner development goals, 23 inre förmågor som ska stödja arbetet med FN:s Agenda 2030. Förmågorna har tagits fram av Stiftelsen Ekskäret tillsammans med ett 20-tal organisationer och universitet. Stiftelsens vd Jan Artem Henriksson ger en översiktlig presentation av ramverket samt resonerar om eventuella förbättringar, kritik och förhoppningar.
Tid: 12.00
Plats: Online via Zoom samt The Park
i Stockholm
Info: bit.ly/hållbaramål
Längre fram
Tisdag 1 februari – fredag 15 april
Flodens väktare
ONLINE. Distanskurs på engelska om att värna floder runt om i världen, med fokus på aktivism, gemenskapsbyggande, juridiska rättigheter, kulturella praktiker, urfolkskunskaper och politik. Varje vecka presenterar en flodväktare från Indien, Slovakien, Albanien, Brasilien, Honduras, Colombia, Libanon eller Nigeria sin specifika flod och sitt arbete.
Tid: 16.00–18.00
Plats: Online via Zoom
Kostnad: drygt 4 000 kronor, med lägre pris för den som behöver det
Anmälan och info: riverguardians.co