Energi

Åtta kulturtips i vintermörkret

Scen ur Kenneth Branaghs film Belfast.

Utemat, handbok för gamla trädgårdar, ny Almodóvar-film och en augustprisbelönad bok i teaterform – LFT tipsar om aktuella böcker, filmer och föreställningar under våren.

Författare: Cina Risberg
Förlag: Ordfront
Utgivning: mars
Varje år slänger svenska hushåll ungefär 19 kilo ätbar mat per person. För att minska svinnet och uppmuntra till godare luncher har Cina Risberg, som länge jobbat med hållbara varumärken för livsmedelsbranschen, satt ihop denna kokbok med enkla, smarriga och klimatsmarta recept. Här finns både tips på hur man på enkla sätt kan förhöja smaken och hur man bäst tar tillvara på rester.

Världens viktigaste trädgård – till naturens försvar

Författare: Mariette Glodeck
Förlag: Ordfront
Utgivning: mars
Det finns gott om trädgårdsböcker, men det som gör den här speciell är att den är inriktad på att visa hur man kan skapa trädgårdar som både är bra för klimatet och den biologiska mångfalden. Författaren Mariette Glodeck bestämde sig efter 20 år som medlem i Naturskyddsföreningen och Greenpeace att hon ville göra praktisk skillnad och började kavla upp ärmarna. I boken – som beskrivs som ett manifest för naturen – uppmanar hon bland annat till att välja grus före betong, och att inte klippa gräset så ofta.

På äventyr i senkapitalismen

Författare: Tommy Sundvall
Förlag: Galago
Gigekonomin har exploderat de senaste åren. Det kan handla om alltifrån att leverera mat och ladda elsparkcyklar till att gräva gravar på kyrkogården. I denna seriebok skildrar Tommy Sundvall tre personer som sliter som gigarbetare och får undermåligt betalt. Förlaget utlovar en hysteriskt rolig, men också fräsande radikal skildring av en bisarr tid.

Äta ute: Laga mat utomhus året om

Författare: Jens Linder
Förlag: Norstedts
Utgivningsdatum: 7 april
Längtar du efter sommarens grillkvällar, picknickar eller campingsemestrar? visst är det något speciellt med att äta utomhus, men det måste faktiskt inte vara sommar och strålande sol för att en middag i det fria ska bli lyckad. I den här boken skriver kocken Jens Linder om olika tillagningsmetoder, vad som går att göra ute och vad som bäst förbereds inomhus. Ett måste för den som är intresserad av både mat och friluftsliv.

Handbok för en gammal trädgård: Upptäck, bevara och återskapa

Författare: André Strömqvist
Förlag: Norstedts
Utgivningsdatum: 4 mars
Ännu en trädgårdsbok som inte är som alla andra. Här handlar det om att vårda gamla trädgårdar och hur man kan gå tillväga för att återskapa till exempel en gammal stengång. Genom att låta dig inspireras av äldre tiders pionjärer kan din trädgård kanske bli en del av kulturhistorien. André Strömqvist är byggnads- och trädgårdsantikvarie och har som ambition att visa hur man både kan låta en trädgård förändras samtidigt som man bevarar olika delar.

Parallella mödrar

Regi: Pedro Almodóvar
Premiär: 4 februari
Pedro Almodóvar är världsberömd för sina filmer om kärlek, sexualitet, religion och identitet. Nästan alltid med kvinnor i huvudrollerna. I den här filmen ser vi bland annat Penélope Cruz som utsågs till bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare i Venedig för sin prestation. Hons spelar Janis, en kvinna som ska föda sitt första barn och som på sjukhuset möter en annan förstföderska – Ana. Båda kvinnornas graviditeter var oplanerade, men medan Janis ser fram emot att bli mamma känner sig tonåriga Ana rädd och osäker. På sjukhuset knyter de oväntade vänskapsband.

Fr
Fr. v.: Israel Elejafde, Penelope Cruz, Pedro Almodóvar och Milena Smit vid visningen av filmen Parallella mödrar på Venedigs filmfestival i höstas. Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Belfast

Regi: Kenneth Branagh
Premiär: 25 februari
Konflikten på Nordirland har under årens lopp gett upphov till många filmer, tv-serier och böcker. Nu kommer ytterligare en i regi av Kenneth Branagh som själv är uppvuxen på Nordirland och som tidigare bland mycket annat har regisserat och spelat i flera filmadaptioner av Shakespeares verk, men också gestaltat Kurt Wallander. Belfast är en personlig men också glädjerik film som utspelar sig i slutet av 1960-talet. I centrum står pojken Buddy som slits mellan kärleken till sin hemstad och att kanske behöva lämna allt han känner bakom sig på grund av oroligheterna.

 Nina Fex och Vincent Grahl spelar två av rollerna i teaterversionen av  Ædnan
 Nina Fex och Vincent Grahl spelar två av rollerna i teaterversionen av  Ædnan. Foto: Sören Vilks

Ædnan

Regi: Malin Stenberg
Produktion: Riksteatern i samarbete med Giron Sámi Teáhter 
Ædnan är en teaterföreställning för alla sinnen som bygger på Linnea Axelssons prisbelönta bok med samma namn. Vi får följa tre generationers samiska kvinnor, från tidigt 1900-tal till vår tid. Föreställningen har nypremiär den 5 februari i Jokkmokk och turnerar därefter genom landet.