Radar

”Cement” kan odlas med bakterier

Ny teknik kan odla cementliknande material i rumstemperatur.

Cementens påverkan på miljö och klimat är en stor debattfråga. Nu har ett amerikansk företag tagit fram en teknik som odlar ett cementmaterial.

Företaget Biomasons teknik påminner om hur koraller växer, enligt de själva. Till ett finkornigt granitmaterial tillsätter man bakterier som får kalciumkarbonat att växa till i materialet, vilket får det att hårdna i formar.

– Jag studerade cement noga, och hittade svaret i naturens eget sätt att forma mycket hårda material, som koraller och snäckor genom karbonisering, utan att bryta och bränna kalksten, säger företagets vd Ginger Krieg Dosier i en intervju med SVT.

Bakterierna i fråga är, enligt företaget, naturligt förekommande och inte modifierade.
”Bakterierna skapar cementliknande material över hundratals eller tusentals år, men vår process låter dem göra samma sak på några dagar.”

Sedan förra året har man samarbeten med en dansk cementtillverkare och med H&M för att producera cementliknande golv och andra produkter i Europa. Bland annat producerar företaget golvplattor och den danska tillverkaren hoppas bland annat kunna odla betongplattor till hus honom två år.

Ginger Krieg Dosier
Ginger Krieg Dosier. Foto: Biomason

Företaget har utvecklat tekniken sedan 2012 och hoppas att den fram till 2030 ska kunna minska cementindustrins koldioxidutsläpp med 30 procent.

– Det är en stor utmaning som ett enda företag inte kan klara, så vi behöver hundratals eller tusentals andra företag att samarbeta med, säger Ginger Krieg Dosiers till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV