Radar

Annorlunda vinter – snöyoga och sparksafari

Norrsken kan ses i Abisko, men också längre söderut i landet, om än inte lika ofta.

Det finns mer att göra i naturen på vintern än att åka skidor. Till exempel kan man testa skatecross, fatbikecykling eller snöskovandring. Här är några av vinterns udda äventyr runt om i landet.

Nej, alla vill varken åka slalom eller längskidor. Många är trötta på skidskor och har åkt pulka vintrarna igenom. Vad gör man då? Här är några tips.

Snöskovandring i Granö i Västerbotten
Snöskovandring i Granö i Västerbotten. Att gå med snöskor är en allt populärare vinteraktivitet. Foto: Bea Holmberg/TT

Vandra med snöskor i Västerbotten

Med snöskor på fötterna blir det möjligt att vandra även om snön ligger djup. Runt om i landet finns flera företag som arrangerar guidade snöskoturer. Ett exempel är Granö Beckasin mellan Umeå och Lycksele i Västerbotten. Här erbjuds både kortare prova på-turer, längre utflykter på de omgivande myrarna och en kvällstur med vandring i månens sken.

Skåda norrsken i Abisko

Norrskensspaning är en aktivitet som lockar långväga turister till norra Sverige. Samtidigt finns det också många svenskar som aldrig har upplevt det speciella ljusfenomenet. Bäst förutsättningar är det vid mörkt och klart väder, allra helst på en öppen plats utan störande belysning. Ett populärt resmål för ändamålet är Abisko, med Aurora Sky Station, som erbjuder första parkett. Även vid Svenska Turistföreningens turiststation i Abisko är förutsättningarna goda för att njuta av polarnatten. I Abisko finns också möjlighet att testa andra vinteraktiviteter som isklättring, snöskovandring och turskidåkning.

Fjällridning kan man bland annat ägna sig åt i Vemdalen
Fjällridning kan man bland annat ägna sig åt i Vemdalen. Foto: Trumvallen Fjällridning/TT

Vinterridning i Härjedalen

Ridning förknippas ofta med varmare årstider, men att höra snön knarra under hovarna kan vara minst lika härligt. Dessutom är hästryggen varm och skön att sitta på. Landet runt finns flera ridföretag som erbjuder turridning på vintern.
Ett av dem är Trumvallen Fjällridning i Vemdalen, Härjedalen, en westerninspirerad hästranch omgiven av höga fjäll, skog och myrmarker. Här erbjuds flera olika ridturer vintertid, alltifrån korta slädturer till flerdagarspaket med helpension. De senare inkluderar även skoterturer, isfiske, häst- och slädåkning – och skijoring, vilket innebär att man tolkar på slalomskidor bakom en galopperande häst.

Hundspann är ett sätt att uppleva fjällnatur
Hundspann är ett sätt att uppleva fjällnatur. Foto: Annika Goldhammer/TT

Hundspann i Norrbotten

Att fara fram genom ett gnistrande vitt landskap enbart med hjälp av kraften från hundar är en fantastisk upplevelse. I fjällen finns otaliga företag som erbjuder kortare prova på-turer, men det finns också ställen som tar gästerna på längre utfärder. Ett av dem är Northern Soul Journeys i Ängesträsk i Norrbotten, drygt fem mil norr om Boden. Här bor och verkar paret Jeremias och Hannah Kinnunen Levy tillsammans med sina alaskan huskies. De arrangerar bland annat en heldagstur som låter gästerna prova på livet som hundspannsförare för en dag.

Sparksafari i Dalarna

En klassisk spark kan vara ett oumbärligt transportmedel vintertid, men också ett kul och udda vinteräventyr – åtminstone för dem som bor i södra Sverige och aldrig har använt en förut. En av de första sparkarna med stålmedar tillverkades i Orsa och i dag är sparkar en vanlig syn i den här delen av Dalarna. För den som vill ta sig runt på egen hand finns sparkar att låna på många av hotellen runt Siljan. Om isen är tjock är ett tips att glida ut på Siljan och sparka ut på den vidsträckta sjön. I Vikarbyn nordväst om Rättvik kan oerfarna åkare följa med Green Owl Travel på en guidad sparksafari och lära sig mer om bygden.

Fatbike och yoga i Lofsdalen

Med en så kallad fatbike, en mountainbike med extra breda däck, blir det möjligt att trampa fram även i djup snö. Ännu enklare blir det om man följer ett skoterspår. På så sätt kan du komma ut i svåråtkomliga fjällmiljöer utan ljudet från en skotermotor. Flera sportaffärer i fjällen har börjat hyra ut den här typen av cyklar, exempelvis Karins Sportbod i Lofsdalen. Ett trevligt mål att ta sikte på är Våffelstugan på 820 meters höjd med utsikt över hela Lofsdalen. Vill du bara cykla ena vägen kan du åka bandvagn hem. En annan udda vinteraktivitet som kan testas här är snöyoga, som utförs på renskinn i snön framför en värmande brasa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV