Radar

Stadsbonde sökes – till helt ny odlingsyta

Till vänster: Jenny Rastamo projektledare och initiativtagare till den nya odlingsytan.

En ny odlingsyta är på gång, nu saknas bara en stadsbonde som vill utveckla och bedriva kommersiell odling på den gamla bangården i Malmö. 

Under 2020 hade stadsodlaren Jenny Rastamo en speciell yta i kikaren – 750 kvadratmeter ogräs och järnvägsspår.

– Där vill jag odla! tänkte hon.

Ytan är belägen i området Lokstallarna i Malmö. Ett område som har blivit en mötesplats för kreativa entreprenörer och som skulle gynnas av en odling menar Jenny Rastamo, som vill använda ytan till något bra istället för att bara låta den stå och vara trist.

– Det är en fantastisk plats, jag gillar arkitekturen och det industriella, en odling kan bidra mycket till det redan kreativa området.

Jenny Rastamo driver en egen småskalig odling och säljer närodlade produkter, hennes egen drivkraft in till odlingen var det faktum att maten produceras långt ifrån oss själva. Hon menar att vi i dag är distanserade från den maten vi äter.

– En odling i stan skulle ge möjlighet till närodlat samt möjlighet för fler att lära sig hur maten växer. Det finns mycket död yta i staden som skulle kunna användas att odla mat på.

Den gamla bangården i området Lokstallarna i Malmö ska göras om till en kreativ kommersiell odlingsytan
Den gamla bangården i området Lokstallarna i Malmö ska göras om till en kreativ kommersiell odlingsytan. Foto: Jenny Rastamo

Hitta stadsbonden

Intill odlingsplatsen finns en streetfood restaurang med pop-up aktörer, uteservering och andra trevliga tillhåll. Visionen är en odling som bjuder in, kanske kan man se självplock eller någon som håller workshops på odlingsytan.
 
Någon egen odlingsplats är det inte längre frågan om för Jenny Rastamo då hon precis har flyttat ut på landet, men hon brinner fortfarande starkt för arbetet med att skapa förutsättningar för den framtida odlingsytan.

– Jag fick kontakt med fastighetsägaren Jernhusen och projektleder nu den framtida odlingen.

En visionbild har tagits fram för hur området skulle kunna se ut
En visionbild har tagits fram för hur området skulle kunna se ut. Bild: The Foodprint Lab arkitekter

Just nu befinner sig projektet i sökandet efter den rätta entreprenören som vill ta sig an ytan och utveckla den. Hittills har drygt en handfull intresseanmälningar kommit in och nästa steg är att de intresserade presenterar sin vision.

– Den initiala tanken var att man skulle odla grönsaker, men även närodlade snittblommor är av intresse.

Den framtida odlingsytan är en gammal bangård med förgiftad mark. Odlingen kommer därför inte ske direkt i marken utan byggas uppåt i lådor.

Klart till sommaren

Planen är att man i början på 2022 ska ha hittat en aktör som vill bedriva den kommersiella odlingen. Sedan kommer man tillsammans med den aktören utveckla ytan under vårens gång.

– Förhoppningsvis kommer det finnas en odling redan till sommaren, säger Jenny Rastamo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV