Radar

Nobelpriset i fysik: Klimatforskningen prisas  

Den sjätte december tog Syukuro Manabe emot Nobelpriset i fysik vid en ceremoni i Washington.

Årets Nobelpris i fysik riktar uppmärksamheten mot klimatforskningen. Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi är de tre forskarna som tar emot årets Nobelpris i fysik. 

Två av de tre prisbelönta forskarna har tillsammans bidragit och lagt grunden till dagens klimatforskning. 

På 1960-talet lade Syukuro Manabe grunden till utvecklingen av dagens klimatmodeller. Han utvecklade den första datormodellen av jordens klimatsystem och har bland annat kunnat visa hur ökad koldioxidhalt i atmosfären leder till högre temperatur på jordytan.

Den andre pristagaren och klimatforskaren Klaus Hasselmann utvecklade en modell som visade sambandet mellan väder och klimat, hans metoder har använts för att påvisa att den globala uppvärmingen beror på mänskliga utsläpp av koldioxid. 

Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann har lagt grunden till vår förståelse av jordens klimat och hur vi människor bidrar till dess förändringar
Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann har lagt grunden till vår förståelse av jordens klimat och hur vi människor bidrar till dess förändringar. Giorgio Parisi belönas för sina banbrytande bidrag till teorin för oordnade material och slumpmässiga processer. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den tredje pristagaren är Giorgio Parisi vars upptäckter hör till de viktigaste bidragen inom teorin för komplexa system.

– De i år belönade upptäckterna visar att våra kunskaper om klimatet vilar på en solid vetenskaplig grund baserad på en rigorös analys av observationer. Årets pristagare har alla bidragit till att vi numera har djupare kunskaper om egenskaper och förändringar i komplexa fysikaliska system, säger Thors Hans Hansson, ordförande i Nobelkommittén för fysik, i ett pressmeddelande. 

På grund av rådande pandemiläge hålls en mindre Nobelceremoni med 300 gäster och kungafamiljen på plats. Nobelpristagarna i fysik kommer inte att närvara på plats.