Radar

Hållbar julgran: Plast, äkta eller något helt annat?

Vad är en hållbar julgran? Det uppmärksammar Medveten Konsumtion i årets julkampanj.

Hur problematiskt är det egentligen med en äkta julgran? Kan du dekorera en boktrave istället eller hyra en gran?

Ana-Marija Spajic, projektledare för Insamling och Engagemang på föreningen Medveten Konsumtion, menar att det i Sverige pratas mycket om hållbara julklappar, men desto mindre om julgranar ur ett hållbarhetsperspektiv.   

I Sverige säljs det tre miljoner granar varje år och de flesta kommer från granodlingar i södra Sverige eller från Danmark, skriver Medveten Konsumtion och pekar bland annat på problematiken med monokulturer. En annan miljöskadlig aspekt är tillförseln av konstgödsel och bekämpningsmedel.

– I granodlingar finns det inte plats för biologisk mångfald, våtmarker eller för djur att leva, säger Ana-Marija Spajic.

Ana-Marija Spajic, projektledare för Insamling och Engagemang på Medveten Konsumtion
Ana-Marija Spajic, projektledare för Insamling och Engagemang på Medveten Konsumtion. Foto: Medveten Konsumtion

Samtidigt uppmärksammar kampanjen de positiva aspekterna som en äkta julgran har, såsom att den producerar syre och binder koldioxid under de sju till tio år som den växer upp. Men trots ljusglimtar menar Medveten Konsumtion att granen ändå gör mer nytta om den får stå kvar, växa och bli stor.

Ett annat problem som belyses är det faktum att många som köper julgranar inte vet hur de ska återvinnas på ett hållbart sätt.

– Många personer vet inte vad de ska göra med julgranen efteråt, de hamnar till exempel bland sopor och om granen sedan bränns upp då frigörs växthusgaser, säger Ana-Marija Spajic.

Medveten Konsumtion vill visa på kreativa alternativ till den mer klassiska julgranen
Medveten Konsumtion vill visa på kreativa alternativ till den mer klassiska julgranen. Här har böcker staplats i form av en julgran. Foto: Toa Heftiba/Unsplash 

Vad kan en hållbar julgran vara?

Är det bättre med en plastgran eller en naturlig gran eller finns det andra alternativ?

– Det finns många kreativa lösningar för att ha en julgran utan att behöva välja mellan en äkta gran eller en plastgran, säger Ana-Marija Spajic som bland annat tipsar om att göra en julgran av fallna grenar, staplade böcker eller att dekorera befintliga växter i hemmet.

Ett av tipsen i årets julkampanj är att hyra en julgran i kruka. I bland annat USA och England är konceptet utbrett, men ännu har det inte riktigt nått Sverige. Medveten Konsumtion hoppas att julkampanjen ska lyfta debatten så att det blir mer vanligt även här.

Möjligheten att hyra en gran i kruka som man sedan återlämnar innebär att man inte behöver oroa sig för vad man ska göra av den när det är dags för julgransplundring, dessutom får den möjlighet till en längre livslängd och kan på så vis göra mer klimatnytta.

En julgran i kruka, en klimatsmart trend som Medveten Konsumtion hoppas se mer av i Sverige
En julgran i kruka, en klimatsmart trend som Medveten Konsumtion hoppas se mer av i Sverige. Foto: Debby Hudson/Unsplash

Ett annat tips är att köpa en gran i kruka, vilket kan passa den med trädgård.

– De som har en trädgård kan plantera granen utomhus efter jul, vilket är fantastiskt för det bidrar till att det tillkommer fler träd.

Vad gäller plastgran i jämförelse med en äkta julgran så har en italiensk studie, vid universitetet i Florens, kommit fram till att det krävs att man använder sin plastgran i över 16 år innan den innebär en klimatvinst, skriver Medveten Konsumtion.

Den ideella föreningen Medveten Konsumtion har sedan 2008 arbetat med att sprida kunskap och lösningar för en hållbar värld. Varje år presenterar de en ny julkampanj.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV