Radar

Vaccinkrav för alla? Het debatt i EU

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides leder under tisdagen ett ministermöte om covid-19 i Bryssel.

Resestopp eller inte på grund av omikron? Och kan alla tvingas att bli vaccinerade? EU-ländernas hälsoministrar grubblar i Bryssel.

Tisdagens möte är ännu ett i raden av informationsutbyten mellan medlemsländerna. Och bjuder som vanligt på pekpinnar från EU-kommissionen.
– Vi står inför en utmanande epidemiologisk situation i alla medlemsstater. I dag kommer jag mana alla hälsoministrar att öka på utdelningen av vacciner och där det är nödvändigt införa andra åtgärder, som att använda munskydd och liknande, säger hälsokommissionär Stella Kyriakides på väg in till mötet i Bryssel.

Reseregler?

Mycket handlar om ovissheten kring omikron-varianten, som snabbt följts av skärpta krav för resenärer från främst Sydafrika. Tysklands avgående hälsominister Jens Spahn manar till varsamhet.
– Till vi vet mer måste vi vara försiktiga. Reserestriktioner är viktiga för att hålla inflödet till EU och Tyskland så lågt som möjligt, säger kristdemokratiske Spahn på väg in till sista EU-möte, innan den nya tyska regeringen tillträder på onsdagen.

Vaccinkrav?

I flera EU-länder diskuteras just nu om vaccineringen mot covid-19 måste bli obligatorisk för att hantera smittspridningen. EU-kommissionen har än så länge nöjt sig med att konstatera att det är upp till varje medlemsland att själv besluta om – men har också poängterat att frågan måste diskuteras.

Även Spahn är inne på samma sak.

– Det är inte bara ett beslut du tar för din egen skull (att vaccinera sig). Det är ett beslut som påverkar oss alla, hela EU och hela samhället. Om för många säger att de inte vill vaccinera sig så blir det en börda för hälsosystemet, sjuksköterskor, läkare och de patienter vars operationer måste skjutas upp. Frågan om obligatorisk vaccinering är rätt väg eller inte att gå är en debatt som vi måste föra, säger den tyske hälsoministern i Bryssel.