Radar

Barnsmink sågas – innehåller oönskade ämnen

Sminkprodukter riktade till barn får underkänt av Sveriges Konsumenter.

Sveriges Konsumenter har granskat 32 läppbalsam- och sminkprodukter som marknadsförs till barn. Samtliga innehöll så kallade oönskade ämnen. ”Vi tycker inte att man ska köpa de här produkterna”, säger organisationens kommunikationsansvariga Christin Holm Gatica.

Granskningen har genomförts tillsammans med Sveriges Konsumenters systerorganisationer i Danmark och Norge. Det är den danska organisationen Forbrugerrådet Tænks kriterier som har använts, då de bedöms ligga före Sverige i arbetet med granskning av kemikalier.

Ämnena ska inte förväxlas med olagliga ämnen, men det betyder inte nödvändigtvis att det är något som barn bör utsättas för, enligt organisationen.

Hormonstörande ämnen

Bland oönskade ämnen finns parfymämnen som kan ge allergier och där har EU listat flera av doftämnena som ”bekymmersamma”. Det finns även misstänkt hormonstörande ämnen.

– Man har inte fastslagit det helt att de är det, men vissa studier visar på det. Det kan, om det är så, påverka ens möjlighet att få barn och kan vara cancerframkallande, säger Christin Holm Gatica.

En annan kategori problematiska ämnen är sådana som inte ska finnas med i livsmedel, men som alltså finns i läppbalsam.

– Man har beräknat att man får i sig fyra läppbalsam på ett år om man använder det dagligen. Det är inte klassat som ett livsmedel, men till syvende och sist är det ändå så att man äter det. Då är barn extra känsliga, säger Holm Gatica.

Ingen godkändes

Sveriges Konsumenter har granskat 32 produkter som säljs på den svenska marknaden och gett dem betyg från A (godkänt) till C (underkänt).
Ingen produkt fick A och 29 fick C.

Fakta: Granskningen

Sveriges Konsumenter har granskat innehållsförteckningarna till 12 sminkset och 20 läppbalsam utifrån danska systerorganisationen Forbrugerrådet Tænks kriterier för vad man kallar oönskade ämnen.
Ämnena är inte olagliga, men bekymmersamma enligt organisationen.
Betyget A innebär att produkten är fri från oönskade ämnen. Betyget B att produkten är fri från många oönskade ämnen, men får innehålla allergiframkallande eller miljöskadliga ämnen. Betyget C innebär att produkten innehåller oönskade kemikalier, exempelvis de som är eller misstänks vara hormonstörande och starkt allergiframkallande.
Samtliga sminkset fick det lägsta betyget i bedömningssystemet, C, förutom ett som fick B.
Samtliga läppbalsam fick betyget C förutom två som fick B.
Källa: Svenska Konsumenter

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.