Radar

Vaccinen räddade nära halv miljon i Europa

WHO:s Europachef Hans Kluge.

Vaccinen mot covid-19 har räddat närmare en halv miljon liv bara i Europa, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

”Covid-19 har krävt förödande många liv i vår region, men vi kan nu säga att utan vaccinen hade många fler människor dött”, säger WHO:s Europachef Hans Kluge i ett pressmeddelande.

Enligt uppskattningen i rapporten, som endast omfattar personer som är 60 år eller äldre, har 470 000 liv inom WHO:s Europaregion räddats sedan vaccinationerna mot covid-19 inleddes.

Siffran har tagits fram genom att först uppskatta hur många personer som hade dött utan vaccin baserat på de tidigare dödstalen per vecka, som sedan jämförts med de riktiga dödstalen i regionen mellan december 2020 och november 2021. Uppskattningen är att dödsfallen har minskat med omkring hälften sedan vaccinationerna inleddes.

Sedan december 2019 har över 1,5 miljoner personer som smittats med coronaviruset i WHO:s Europaregion dött. Drygt 90 procent av dem har varit 60 eller äldre. ECDC:s generaldirektör Andrea Ammon manar nu till en fortsatt hög vaccinationstakt.

”Vaccineringen av de äldsta måste fortsatt vara högsta prioritet för att rädda så många liv som möjligt de kommande veckorna och månaderna”, säger hon.