Radar

Svenska bönor kan bli hälsosam ost

Mjöl av svenskodlade bönor kan användas som råvara till nya livsmedel, visar ny forskning.

Svenskodlade gula ärtor, bondbönor och vita bönor har potential att bli viktigare som livsmedel än idag. Deras protein passar som råvara i hälsosamma alternativ till kött och ost.

Det är forskaren Ferawati Ferawati som studerat egenskaperna och näringsinnehållet i mjöl från svenska baljväxter som gula ärtor, vita bönor, gråärtor och bondbönor, när det kokas, groddas eller rostas.

– Min forskning visar att det är fullt möjligt för livsmedelsindustrin att förändra sin tillverkningsprocess för att ta fram nya växtbaserade livsmedel som är baserade på svenskodlade baljväxter. Det skulle vara positivt både för klimatet och för folkhälsan. Förhoppningsvis kan mer baljväxter i kosten på sikt bidra till att förbättra intaget av kostfiber och folsyra, som idag ligger under den rekommenderade nivån hos den svenska vuxna befolkningen, säger Ferawati Ferawati, doktor i kemi vid Linnéuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Ferawati Ferawati, doktor i kemi vid Linnéuniversitetet
Ferawati Ferawati, doktor i kemi vid Linnéuniversitetet. Foto: Linnéuniversitetet

Ett exempel är att mjöl från rostade gula ärtor och bondbönor passar att användas som råvara i vegetarisk ost med högt innehåll av kostfibrer. Därmed skulle det, enligt forskningen, klassas som ett funktionellt livsmedel. Gula ärtor och bondbönor kan också användas till köttsubstitut som påminner om kyckling eller nötkött.

På Linneuniversitetet har forskning pågått i flera år om vilka baljväxter som kan odlas i Sverige i odlingssystem som utnyttjar ekosystemtjänster. Forskningen har också tittat på hur livsmedel kan produceras för att skapa både ekonomisk och miljömässig hållbarhet.