Hur kan vi fira julafton med en klimatomställning i sikte? Med hjälp av klappar i linje med klimatmålen vill Klimatklubben att vi firar jul samtidigt som vi minskar utsläppen.
“Årets julhandelsmål” är en rapport som beskriver hur årets julhandel kan ligga i linje med Sveriges klimatmål. Bakom rapporten står föreningarna Klimatklubben och Medveten Konsumtion.
– Vi befinner oss i en klimatkris och vi vet att vi måste sänka utsläppen. Vi behöver mål för att veta vart vi ska, säger Emma Sundh, medgrundare av Klimatklubben.
I år förväntas den totala konsumtionen under julen – med mat och resor inkluderat – att landa på närmare 87 miljarder, enligt Svensk Handels julprognos 2021.
– Vi vill se mindre prognoser och mer mål, säger Emma Sundh som menar att mål, till skillnad från prognoser, ger något att fästa blicken på.
Hon pekar på hushållens konsumtion kring jul och vilka utsläpp den orsakar.
– Sverige som land har ett enormt ansvar för klimatkrisen eftersom vi släpper ut enorma mängder växthusgaser – och har ett enormt historiskt utsläpp, men vi drabbas inte först och värst av klimatkrisen, säger Emma Sundh.
Anledningen till Klimatklubbens utspel är att de vill kunna fortsätta fira jul framåt på ett vettigt sätt.
– Julen anses vara barnens högtid, men det är ju barnens framtid som vi spelar med, säger hon.
Förändra normer
Enligt Naturvårdsverket kommer 60 procent av Sveriges utsläpp från hushållens konsumtion. Den absoluta toppen av vår konsumtion nås under perioden från Black Friday fram till jul, därför menar Klimatklubben och Medveten Konsumtion att en omställd jul kan skynda på utsläppsminskningarna.
Man lägger fram tre mål: Klapparna, julmaten och resorna.
– Ett av målen är att handla begagnat, vi behöver förändra normen att det är nytt som ligger under granen till att det är begagnat, säger Emma Sundh.
Årets medvetna julklapp, som i år blev den pre-älskade klappen, utses varje år av Klimatklubben och Medveten Konsumtion. Denna klapp är ett alternativ till den prognosbaserade klapp “Årets Julklapp” som Handelns Forskningsinstitut HUI utser. Den medvetna julklappen ska istället gå i linje med forskningen och uppsatta klimat- och miljömål.
– Det kommer inte räcka att konsumera hållbart, vi måste också konsumera mindre. Det kan handla om att köpa begagnat i större utsträckning, ta hand om det vi redan har och, inte minst, fokusera på kultur och upplevelser istället för prylar när vi ger presenter, säger Kristina Östman, tf klimatchef på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Vad gäller resor runt juletider är det flygnormen som rapporten pekar på. Under julen 2019 var enligt Ticket de mest populära resmålen för svenskarna Gran Canaria, Bangkok och Paris.
– Svenskar reser fem till sex gånger mer än världssnittet och vi flyger upp ett ton koldioxid per person och år, det måste ske en förändring i flygnormen, till exempel att inte fira jul på andra sidan jordklotet, säger Emma Sundh.
Det tredje målet är att minska matsvinnet. kring jul lagas mer och slängs mer mat än vanligt.
– Det mest resurseffektiva är att äta upp allt gott som man har lagat, säger Emma Sundh.