Energi

MR-frågor i fokus på filmfestival för unga

Litet land, som utspelar sig i Burundi, är en av filmerna som visas på MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter.

Den här veckan går MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter av stapeln för 19:e året i Göteborg. Festivalen riktar sig till skolelever i alla åldrar och filmerna kan i år ses både på biografer och online. 
– Jag tror verkligen på filmen som ett viktigt medium för att prata om mänskliga rättigheter med unga, säger Karin Frennmo, en av arrangörerna bakom festivalen.

Den osynliga flickan, Judas and the Black Messiah, Children of the Enemy och The Man Who Sold His Skin är några av de filmer som visas på festivalen i år. Filmerna kommer från hela världen, några är tecknade och några dokumentära men gemensamt för alla filmer är att deras teman knyter an till mänskliga rättigheter.

Afghanistan i fokus

Något som utmärker årets upplaga av festivalen är att flera av filmerna är från Afghanistan, vilket Karin Frennmo menar delvis har att göra med talibanernas maktövertagande. Hon nämner också att de har en stor andel historiska filmer i år. För andra året i rad kommer skolklasserna också att kunna se filmerna online. Onlinevisningarna är öppna inte bara för skolelever i Göteborg utan för alla skolor i Västra Götaland. Förutom Göteborg har MRF också biovisningar i Uddevalla, Mellerud och Kungälv.

– Onlinevisningarna var något vi började med i och med pandemin. Det är väldigt kul att mindre orter som kanske inte ens har någon biograf också kan ta del av filmerna. Sen är jag personligen väldigt förtjust i biografer och tycker det är svårt att ersätta bioupplevelsen. Särskilt för unga som konsumerar bild och film väldigt mycket via telefoner och plattor. Då blir det viktigt med ett rum som man kan gå in i och stänga av allt annat, jag tror man tar till sig filmerna på ett annat sätt då, säger Karin Frennmo.

Karin Frennmo är arrangör för MRF
Karin Frennmo är arrangör för MRF. Foto: Privat

Hon berättar att många som ser filmerna går på gymnasieskolor eller folkhögskolor, men de har också en del filmer som vänder sig till yngre åldrar.

– Vi märker att det är många engagerade lärare som återkommer med sina elever år efter år, de planerar sin utbildning efter att vi finns och hör av sig tidigt och undrar när festivalen är, säger Karin Frennmo.

Stort intresse för rättvisefrågor

Varje filmvisning följs av ett samtal och som samtalsledare bjuder de in filmare, samhällsdebattörer, journalister och forskare. Tanken är också att lärarna ska kunna jobba vidare med de frågor som har väckts genom filmerna i sin undervisning.

– Med tanke på hur stressade många lärare är så är jag väldigt glad att vi har fått ett så stort intresse för det här. Flera av de organisationer som vi samarbetar med har tidigare år även erbjudit sig att komma ut till skolorna efteråt så att samtalet kan fortsätta.

Gagarine utspelar sig i miljonprogramsområdet Cité Gagarine utanför Paris och visas också på festivalen
Gagarine utspelar sig i miljonprogramsområdet Cité Gagarine utanför Paris och visas också på festivalen. Distributör: Folkets bio.

Karin Frennmo säger att hon ibland får frågan om unga verkligen är intresserade av mänskliga rättigheter och brukar då svara att hon märker ett väldigt stort intresse, framförallt för rättvisefrågor, både på ett lokalt och ett globalt plan.

– Jag upplever också att mänskliga rättigheter är hotade idag. Det gäller internationellt, men även vi i Sverige behöver fundera på om vi verkligen tar de mänskliga rättigheterna på allvar, säger hon och nämner till exempel svårigheterna med att leva upp till barnkonventionen och att det finns barnfamiljer som vräkts från sina hem.

– Vi hoppas att vi ska kunna signalera till de unga att vi i alla fall tar de här frågorna på största allvar.

MRF - Filmfestival för mänskliga rättigheter

MRF drivs av föreningen FilmCentrum.
Festivalen ägde från början bara rum i Göteborg men har på senare år utvidgats till flera platser. 
MRF Göteborg sker den 22-26 november 2021. Visningarna sker detta år både online och på de fysiska biograferna Capitol, Frölunda kulturhus och Angereds bio.
MRF arrangemang i övriga Västra Sverige: I Kungälv kommer hålls festivalen på biograf Trappan. I Uddevalla visas filmerna på Bohusläns museum och i Mellerud på Centrumbiografen.

I övriga Västra Götalandsregionen öppnar arrangörerna upp visningar online för alla skolor i regionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV