Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Nedsmälta vapen blir konst

Nedsmälta vapen har använts för att tillverka kritor, nu kommer dessa att användas på ett arrangemang anordnat av Individuell människohjälp och Fotografiska museet i Stockholm.

Med kritor gjorda av nedsmälta vapen vill Individuell Människohjälp (IM) belysa det dödliga vapenvåldet. Kritorna kommer att användas på Fotografiska museet i Stockholm ikväll där även flera artister uppträder.

Många känner säkert till Carl Fredrik Reuterswärds bronsskulptur Non-Violence som föreställer en revolver med en knut på pipan. Det är dock inte det enda exemplet på hur vapen kan användas i konstnärliga syften. Nu har den skotske konstnären Frank To tillverkat kritor av materialet ”humanium metal” – ett material som IM tagit fram genom att smälta ner illegala vapen som har beslagtagits. 

Under kvällens event Beväpnad konst kommer aktivisten och förortspoeten Nattalie Ström Bunpuckdee att göra ett performance där hon skriver dikter med kritorna. 

– Vi som bor i socioekonomiskt utsatta områden har skrikit oss hesa om den nationella kris Sverige befinner sig i. Segregationen föder fattigdom, som i sin tur skapar våld och brott. Vi i orten vill ha likvärdiga livsvillkor. Istället svartmålas och avhumaniseras vi, säger Nattalie Ström Bunpuckdee i ett pressmeddelande. 

Under kvällen medverkar också artisten Mona Masrour, konstnärerna Faysa Mohamud, Yusuf Hussein och Martin Ojeka, företrädare för kampanjen Kollektiv sorg samt rektorn Helya Riazat på Järvaskolan.

Det kommer även att ske ett samtal om dödligt vapenvåld, utanförskap och trauma.

Beväpnad konst äger rum på Fotografiska i Stockholm mellan kl 18 och 22 ikväll. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV