Radar

FN-experter kontrollerarutsläpp i Fukushima

Japans vattenplaner vid Fukushima är kontroversiella.

Internationella experter är på plats i Fukushima. Tanken är att de ska ge sin välsignelse till Japans omstridda plan att släppa ut spillvatten från det havererade atomkraftverket i havet.

När planen offentliggjordes i våras väckte den ett ramaskri från grannländer som Kina och Sydkorea. Även områdets fiskeindustri protesterar – förtroendet för att fisken är hälsosam har knappt hunnit återuppbyggas efter olyckan för tio år sedan, och nu kommer detta.

Vattnet är en bokstavligen växande huvudvärk. Efter haveriet som följde på en jordbävning och tsunami 2011 handlade det om mindre mängder kylvatten från Fukushimas atomkraftverk som man inte vågade släppa ut. Men sedan dess har regn och insipprande grundvatten lett till att de lagrade mängderna växt till långt över en miljon ton.

Godkänt av regeringen

Operatören Tepco offentliggjorde planen för utsläppet i våras, och i augusti meddelades att en en kilometer lång tunnel ska byggas ut i havet. Bygget ska påbörjas nästa år och hela operationen kommer att ta lång tid.

Japans regering har godkänt förfarandet, med motiveringen att vattnet filtreras för att få bort nästan all radioaktivitet. De ansvariga argumenterar också att så länge vattnet finns kvar kan inte uppstädningen av olycksområdet börja på allvar.

Hur långvarig och dyr städprocessen blir i Fukushima är svårt att sia om. Forskare har tidigare sagt till TT att den totala notan kanske redan närmar sig motsvarande 10 000 miljarder kronor.

Expertlaget som nu anlänt kommer från det FN-anknutna globala atomenergiorganet IAEA. De ska dubbelkolla att utsläppen inte bryter mot några internationella regler.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV