Startsida - Nyheter

Radar

Migranter stoppas från att flyga till Belarus

Migranter köar för att få dricksvatten vid gränsen mellan Belarus och EU-landet Polen.

Migranter från Syrien, Irak och Jemen får inte längre flyga från Turkiet till Minsk, i ljuset av det migrantkaos som råder vid gränsen mellan Belarus och EU.

Parallellt rapporteras att ryska och belarusiska fallskärmsjägarförband har genomfört övningar i närheten av gränsen mot Polen.

Två ”incidenter”, där migrantgrupper stoppades, ska ha ägt rum vid gränsen under natten till fredagen, enligt rapporter från polsk polis som återges av nyhetsbyrån Reuters.

Totalt ska 223 försök att olagligt korsa gränsen från Belarus in i EU-landet Polen ha ägt rum under torsdagsdygnet, meddelar det polska gränsskyddet.

Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat tusentals soldater för att hantera det migrantkaos som ett samstämmigt EU anklagar Belarus för att ligga bakom. Tusentals flyktingar och migranter uppges befinna sig i gränsområdet, där skogen är tät och nätterna är mycket kalla.

Inga flygbiljetter säljs

EU trycker på hårt för att stoppa migrantströmmarna och på fredagen meddelade Belarus statliga flygbolag Belavia att man inför ett förbud för syrier, irakier och jemeniter att flyga från Turkiet till Belarus. Detta på begäran från turkiska myndigheter, efter att bland annat EU:s rådsordförande Charles Michel hållit överläggningar med Ankara.

I ett uttalande riktat till medborgare i de tre länderna skriver Belavia att de inte kommer att tillåtas gå ombord på flyg från Turkiet till Belarus från och med fredagen.

Och förbudet är bredare än så. Turkiska luftfartsmyndigheter meddelar parallellt att inga medborgare från de tre länderna kommer att tillåtas köpa flygbiljetter till Minsk i Turkiet. Åtgärden kommer efter att Turkiet och statliga Turkish Airlines anklagats för att bidra till det kraftigt ökade migrantflödet från Belarus.

Även irakiska Iraqi Airways har meddelat EU att man inte tänker återuppta flygningar till Minsk, enligt EU-kommissionens talesperson Dana Spinant.

På måndag reser den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson till Egypten för ett möte om internationell migration.

Fallskärmsjägare övar

Situationen vid Belarus gränser mot EU är mycket spänd. Omvärlden anklagar Minsk för att använda migranter som vapen, i en form av en ”hybridattack” signerad diktator Aleksandr Lukasjenko. Migrantströmmarna beskrivs som en hämnd från Lukasjenkos sida, efter att EU i somras införde nya sanktioner mot hans regim.

Vid sidan av Polen uttrycker Lettland och Litauen, som gränsar till Belarus, oro och varningar för att situationen kan trappas upp till en militär konflikt. Ukraina, som gränsar till Belarus i söder, meddelar att man sänder över 8 000 soldater för att stärka gränsen.

Rysslands och Belarus respektive försvarsdepartement uppger att man under torsdagen genomfört övningar med fallskärmsjägarförband, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Enligt flera andra nyhetsbyråer genomfördes övningarna i närheten av den polska gränsen.

EU ser med oroliga ögon på den ökade militära närvaron vid Belarus gränser.

– Vi håller koll på situationen och den information vi har är ganska oroväckande, säger en talesperson för unionen.

Lovar fortsatta gasflöden

Gränskrisen fick i veckan Belarus att hota med att strypa ryska gasflöden till EU. En av de stora ryska gasledningarna för leverans till Västeuropa, kallad Jamal, går genom Belarus.

– Medan vi håller Europa varmt hotar de stänga vår gräns. Men vad händer om vi stänger gasflödet till dem, dundrade Aleksandr Lukasjenko enligt ryska nyhetsbyråer.

Moskva lovar dock att något sådant inte kommer att ske, utan att gasen ska fortsätta att flöda.

– Det råder inget tvivel om att Ryssland kommer att fortsätta att vara en pålitlig leverantör under gällande och framtida kontrakt, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov på fredagen och lade till att Lukasjenko inte stämt av sitt utspel med Ryssland.

Fakta: EU och Belarus

Belarus leds sedan 1994 av den tidigare kolchoschefen Aleksandr Lukasjenko (född 1954). Hans alltmer auktoritära styre har gett honom öknamnet ”Europas siste diktator” och lett till omfattande sanktioner från bland annat EU – inte minst efter landets hårda nedtryckande av demonstrationer efter det senaste presidentvalet, i augusti 2020.
Mängder av belarusiska oppositionspolitiker, människorättsaktivister och journalister har det senaste året tvingats i landsflykt eller fängslats, ofta under mycket hårda förhållanden.
EU har infört visumförbud och frysning av eventuella tillgångar för en stor mängd belarusiska ledare, tjänstemän och företag. Handelssanktioner har även införts mot tunga belarusiska exportbranscher och även mot det statliga flygbolaget Belavia.
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV