Radar

Migranter stoppas från att flyga till Belarus

Migranter köar för att få dricksvatten vid gränsen mellan Belarus och EU-landet Polen.

Migranter från Syrien, Irak och Jemen får inte längre flyga från Turkiet till Minsk, i ljuset av det migrantkaos som råder vid gränsen mellan Belarus och EU.

Parallellt rapporteras att ryska och belarusiska fallskärmsjägarförband har genomfört övningar i närheten av gränsen mot Polen.

Två ”incidenter”, där migrantgrupper stoppades, ska ha ägt rum vid gränsen under natten till fredagen, enligt rapporter från polsk polis som återges av nyhetsbyrån Reuters.

Totalt ska 223 försök att olagligt korsa gränsen från Belarus in i EU-landet Polen ha ägt rum under torsdagsdygnet, meddelar det polska gränsskyddet.

Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat tusentals soldater för att hantera det migrantkaos som ett samstämmigt EU anklagar Belarus för att ligga bakom. Tusentals flyktingar och migranter uppges befinna sig i gränsområdet, där skogen är tät och nätterna är mycket kalla.

Inga flygbiljetter säljs

EU trycker på hårt för att stoppa migrantströmmarna och på fredagen meddelade Belarus statliga flygbolag Belavia att man inför ett förbud för syrier, irakier och jemeniter att flyga från Turkiet till Belarus. Detta på begäran från turkiska myndigheter, efter att bland annat EU:s rådsordförande Charles Michel hållit överläggningar med Ankara.

I ett uttalande riktat till medborgare i de tre länderna skriver Belavia att de inte kommer att tillåtas gå ombord på flyg från Turkiet till Belarus från och med fredagen.

Och förbudet är bredare än så. Turkiska luftfartsmyndigheter meddelar parallellt att inga medborgare från de tre länderna kommer att tillåtas köpa flygbiljetter till Minsk i Turkiet. Åtgärden kommer efter att Turkiet och statliga Turkish Airlines anklagats för att bidra till det kraftigt ökade migrantflödet från Belarus.

Även irakiska Iraqi Airways har meddelat EU att man inte tänker återuppta flygningar till Minsk, enligt EU-kommissionens talesperson Dana Spinant.

På måndag reser den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson till Egypten för ett möte om internationell migration.

Fallskärmsjägare övar

Situationen vid Belarus gränser mot EU är mycket spänd. Omvärlden anklagar Minsk för att använda migranter som vapen, i en form av en ”hybridattack” signerad diktator Aleksandr Lukasjenko. Migrantströmmarna beskrivs som en hämnd från Lukasjenkos sida, efter att EU i somras införde nya sanktioner mot hans regim.

Vid sidan av Polen uttrycker Lettland och Litauen, som gränsar till Belarus, oro och varningar för att situationen kan trappas upp till en militär konflikt. Ukraina, som gränsar till Belarus i söder, meddelar att man sänder över 8 000 soldater för att stärka gränsen.

Rysslands och Belarus respektive försvarsdepartement uppger att man under torsdagen genomfört övningar med fallskärmsjägarförband, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Enligt flera andra nyhetsbyråer genomfördes övningarna i närheten av den polska gränsen.

EU ser med oroliga ögon på den ökade militära närvaron vid Belarus gränser.

– Vi håller koll på situationen och den information vi har är ganska oroväckande, säger en talesperson för unionen.

Lovar fortsatta gasflöden

Gränskrisen fick i veckan Belarus att hota med att strypa ryska gasflöden till EU. En av de stora ryska gasledningarna för leverans till Västeuropa, kallad Jamal, går genom Belarus.

– Medan vi håller Europa varmt hotar de stänga vår gräns. Men vad händer om vi stänger gasflödet till dem, dundrade Aleksandr Lukasjenko enligt ryska nyhetsbyråer.

Moskva lovar dock att något sådant inte kommer att ske, utan att gasen ska fortsätta att flöda.

– Det råder inget tvivel om att Ryssland kommer att fortsätta att vara en pålitlig leverantör under gällande och framtida kontrakt, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov på fredagen och lade till att Lukasjenko inte stämt av sitt utspel med Ryssland.

Fakta: EU och Belarus

Belarus leds sedan 1994 av den tidigare kolchoschefen Aleksandr Lukasjenko (född 1954). Hans alltmer auktoritära styre har gett honom öknamnet ”Europas siste diktator” och lett till omfattande sanktioner från bland annat EU – inte minst efter landets hårda nedtryckande av demonstrationer efter det senaste presidentvalet, i augusti 2020.
Mängder av belarusiska oppositionspolitiker, människorättsaktivister och journalister har det senaste året tvingats i landsflykt eller fängslats, ofta under mycket hårda förhållanden.
EU har infört visumförbud och frysning av eventuella tillgångar för en stor mängd belarusiska ledare, tjänstemän och företag. Handelssanktioner har även införts mot tunga belarusiska exportbranscher och även mot det statliga flygbolaget Belavia.
Källa: TT

Radar

Kultur på recept ger bättre psykisk hälsa

Några av deltagarna i Kultur på recept fick testa att dreja.

Människor med depression eller långvarig smärta mår bättre efter att ha deltagit i kulturaktiviteter tillsammans med andra människor. Det visar en ny studie från Jönköpings universitet.

Visste du att sjukskrivna kan få kulturaktiviteter på remiss från vården? Så kallad kulturunderstödd rehabilitering eller Kultur på recept kan användas för att behandla personer med psykisk ohälsa som stressproblematik, ångest, depression eller vid långvarig smärta.

I en studie där 400 personer deltog erbjöds hälften Kultur på recept och hälften fungerade som kontrollgrupp. Deltagarna i kulturgruppen fick träffas under tio veckor vid två tillfällen i veckan i grupper om 6–9 personer, för att göra någon form av kulturaktivitet tillsammans. Det rörde sig till exempel om att sjunga, spela teater eller testa olika hantverk som måleri. 

– Kulturaktiviteterna bidrar till att deltagarna utmanar sig själva, att bara ses för en ”fika” räcker inte för att få till stånd en förändring. Träffarna är lustfyllda och det sociala sammanhanget behövs för att våga gå utanför sin trygghetszon, vilket i sin tur bidrar till deras utveckling, säger Paula Bergman, doktorand på Hälsohögskolan vid Jönköpings universitet.

En av deltagarna berättar om att testa att dreja, i en intervju på Jönköpings universitets hemsida.

– Jag tänkte bara ”hur ska det här gå, det här kommer inte jag och klara”, men sen när jag väl var där första gången vill jag bara tillbaka. Jag vill göra det igen, det var skitkul. […] Man känner att man klarar av någonting, det är ju jättebra för självkänslan liksom.

Störst effekt hos deprimerade

Efter sex och tolv månaders behandling hade den psykiska ohälsan minskat hos deltagarna i kulturaktiviteter jämfört med kontrollgruppen. Stört effekt syntes hos personer med depression.

– Studien visar att det ger resultat, det betyder mycket för de här personerna att få vara med i ett sammanhang. Det är därför viktigt att fler får möjlighet att delta i kultur på recept som ett alternativ eller komplement till sin konventionella sjukvård, säger Paula Bergman.

Aktiviteterna kräver inte prestation, och är frivilliga. Behandlingen fungerar även arbetsförberedande i bemärkelsen att deltagarna behöver passa tider, träffa nya människor och besöka nya platser.

Sex regioner ingick i studien: Region Jönköpings Län, Region Östergötland, Region Kalmar Län, Region Uppsala, Region Blekinge samt delar av Västra Götalandsregion.

Motivation och självkänsla stärks

Parallellt testar och utvärderar Region Skåne metoden i ett forskningsprojekt som pågår fram till sommaren 2024. Några exempel på kulturaktiviteter som erbjuds patienterna är stadsvandringar, gemensam högläsning och konserter på Malmö Opera.

Resultaten är hittills goda, menar Anita Jensen, kultur -och hälsostrateg vid Kompetenscentrum primärvård som leder forskningsprojektet inom Region Skåne.

– Vi kan genom vår forskning se att motivation och välbefinnande samt den positiva självkänslan stärks hos deltagarna liksom sociala relationer och samhörighet till samhället, säger hon i en intervju på den nationella kunskapsplattformen Mötesplats social innovation.

Kultur på recept är ett bra komplement till medicinsk behandling av psykisk ohälsa, menar Sofia Carlin, leg. psykolog och specialist i klinisk psykologi, som också deltar i Region Skånes projekt.

– En fara är att vården behandlar onödigt många medicinskt och därmed gör normala känslor och reaktioner sjukliga i onödan. Vården behöver fler verktyg och här är Kultur på recept ett bra komplement, säger hon och fortsätter.

– Det man bland annat behöver göra för patienter med psykisk ohälsa, vilket Kultur på recept gör, är att hjälpa patienterna hitta nya beteenden och rutiner. Dessa rutiner och aktiviteter behöver vara kravlösa, sociala och meningsfulla, säger Sofia Carlin.

En fördel är att verktyget Kultur på recept tar patienterna ut från vårdcentralen, menar Yvonne Lindberg, Leg kurator och rehabkoordinator.

– För vissa patienter var vi annars de enda som såg dem. Vi ser att Kultur på recept-deltagarna fått nya kontakter och intressen. Att de har hittat tillbaka till lust och glädje. Deras behov av vårdkontakt har minskat. Det blev ett steg vidare där patienterna hamnar i ett nytt sammanhang och bryter sin sociala isolering, säger hon.

Radar

Vårt kollektiva självbedrägeri kring djur

Är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs, skriver Martin Smedjeback, ordförande i Save Movement Sverige.

Såg du på TV4-nyheterna måndagen den 4 december? I så fall kunde du se kycklingar som slungades omkring på rullband i en gigantisk maskin och klämdes till döds. Skadade och sjuka kycklingar lämnades i backar där de åt på varandra. Det var Djurrättsalliansen som hade filmat med dold kamera inne på en av Kronfågels kläckerianläggningar. Om du är som de flesta så mådde du illa av att se bilderna. Kanske du till och med bytte kanal för att du inte ville se det? Reaktionerna visar att vi bryr oss om djur och lidandet de utsätts för. 

Kronfågels VD Fredrik Strømmen säger om bilderna: ”Så det jag ser här är någonting som absolut inte följer våra rutiner.” Det är som det alltid brukar låta när djuren plågas i Sveriges djurfabriker. Det är enskilda undantag som ska åtgärdas snabbt — vill de få oss att tro. ”Jag och alla våra medarbetare har ju djurvälfärd som första prioritet och högsta mål” säger också Kronfågels VD. Är det någon som fortfarande tror på detta? Jag tror att många av oss konsumenter VILL så gärna tro det eftersom vi inte gärna ändrar våra vanor. Därför är vi extra lättlurade när det gäller påståenden som dessa. 

Men är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs. När vi betraktar kännande varelser som en produkt (dessutom billig) som ska framställas i snabb takt för högsta profit så leder det med säkerhet till stort lidande. Vi har alla en moralisk plikt att granska hur djuren behandlas i djurindustrin eftersom det är vi som stödjer den med våra inköp.

Sanningen är endast några googlingar borta. När du har sett hur djuren har det så fråga dig: stämmer detta överens med dina värderingar? Om inte så är det dags att öppna dörren för en ny kulinarisk värld – alla fantastiska smaker och former från växtriket! Mycket av det känner du redan igen, men du kan få en chans att testa nya växtbaserade produkter och recept som inte har en stark bismak av lidande och död.