Radar

Barnmorskeförbundet: “Ett utrop av förtvivlan”

Bild från Stockholm 2017, demonstration för bättre villkor inom förlossningsvården i Sverige.

På tisdag den 16:e november hålls en manifestation för förlossningsvården i Stockholm. Enligt eventet ska över tusen personer delta utanför landstingshuset där manifestationen äger rum. Trots nya löften om ökade resurser, fortgår tisdagens planer.

Den underfinansierade förlossningsvården leder till förlossningsskador, en ohållbar arbetsmiljö och otrygga födslar. Barnmorskor och chefer säger upp sig i protest för att det inte går att ge en god vård under rådande omständigheter. Det räcker nu, skriver arrangörerna bakom tisdagens demonstration i eventet.

Det är i samband med Region Stockholms budgetfullmäktige som demonstrationen ska äga rum, en av de som ska tala under manifestationen är Eva Nordlund, ordförande på Svenska Barnmorskeförbundet.

– Under de tjugo år som jag varit verksam som barnmorska så har det varit mer eller mindre kris hela tiden. Likt en vulkan har det puttrat och exploderat vid flera tillfällen, men det har aldrig löst sig. Idag är det av en annan kaliber med tanke på alla barnmorskor som har valt att säga upp sig som en sista utväg, säger hon.

Löften om drygt en halv miljard

Tidigare i veckan gav Stockholms regionledning löften om ytterligare åtgärder i förlossningsvården. Drygt en halv miljard kronor fördelat på tre år ska gå till förlossningsvården. Pengarna ska finansiera målet “en födande en barnmorska”. Ett glädjande besked menar Eva Nordlund, men det räcker inte.

– Det här är en mycket större fråga än att Svenonius skjuter till pengar.
Vi har inte sett någon handling ännu, det räcker inte med att vi får ”en födande – en barnmorska”, det finns fortfarande en arbetsmiljö som måste hanteras omgående. 

Löften om framtida förbättringar är inget som löser den kris barnmorskor befinner sig i just idag. Det som behövs är en tydlig och tidsbestämd handlingsplan, menar Eva Nordlund.

– Under nästa år ska ”en födande och en barnmorska lösas”, samtidigt har vi jättemånga som har valt att säga upp sig i Stockholm och det kommer ge ett akut tomrum, om man inte löser problemen omgående. 

Går det att undvika det akuta tomrummet? Och i sådana fall hur? 

– Jag vet inte just nu, om jag ska vara helt ärlig. Det är arbetsgivarna som måste agera.

Men finns det något som kan få barnmorskorna att stanna?

– Löneverktyget kanske är ett sätt för arbetsgivaren att försöka få dem att stanna kvar nu, men det är en väldigt kortsiktig lösning. Nu handlar det framförallt om arbetsmiljön och möjligheten att få jobba på ett professionellt sätt.

Bland de enskilda barnmorskor som valt att säga upp sig finns olika krav menar Eva Nordlund. En del barnmorskor lägger mycket vikt vid att arbetsgivaren ska använda sin möjlighet att ge högre löner, medan andra inte längre orkar jobba med det pressade tempot.

I Stockholm handlar det också om bristen på förlossningsplatser. Det innebär en stor arbetsbörda för barnmorskor att försöka hitta platser och samtidigt försöka stötta de födande som blir oroliga över platsbristen.

– Det är ett akut problem i Stockholm, säger Eva Nordlund.

Vad önskar du att demonstrationen ska ha för effekt?

– Förhoppningen är att det blir tydligt för fler och även för politiken att det finns en stor problematik för barnmorskor i arbetsmiljön och i bristen att jobba på ett vettigt sätt, säger Eva Nordlund och fortsätter:

– Demonstrationen är ett utrop av förtvivlan, där många andra organisationer visar sitt stöd för barnmorskor och för kvinnors rätt till säker vård i samband med graviditet och barnafödande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV