Radar

Unga i Glasgow kräver handling – inte greenwashing

Klimataktivister demonstrerar i Glasgow i samband med FN:s klimatmöte COP26.

Unga kräver att världens ledare går från ord till handling om klimatet. Tusentals deltar nu i en demonstration under klimatmötet i Glasgow. ”Det blir väldigt lätt mycket män i kostym, då är det skönt att få vara på plats”, säger scouten Siri Ankarfors.

Det är varmt, trångt och svettigt och slagorden ljuder över Glasgows välbevakade gator.

– Vad vill vi ha?

– Klimaträttvisa!

– När vill vi ha det?

– Nu!

Tusentals människor deltar i proteströrelsen Fridays for Futures stora demonstration i Glasgow – samtidigt som slipsprydda förhandlare sitter instängda i syrefattiga konferenslokaler och försöker lösa några av de knutar som bromsar ansträngningarna för att tackla de skenande klimatförändringarna.

Greta Thunberg är ett av dragplåstren och kommer att hålla tal under manifestationen.

Anton Foley är en annan svensk aktivist på plats i den skotska staden.
– Det känns meningsfullt på ett sätt som mycket annat som händer inne på konferensen inte gör för mig. Jag är väldigt taggad, säger han till TT:s utsända.

"Vanliga vuxna bryr sig"

Den 59-årige krigsveteranen Howie Jones har rest i tio timmar och sovit i bilen för att delta i demonstrationen. Han har kommit hit för att hans barn har uppmanat honom att protestera eftersom hans ”generation har förstört allt”.

– Jag ville bara komma och visa att vanliga vuxna också bryr sig, säger han.

Systrarna Ivy och Nina Cassidy har också fått med sina föräldrar i marschen.
– Vi är här för att visa solidaritet med de här två, säger Scott Cassidy som har en av sina döttrar på axlarna.

– De har drivit på för att vi ska vara här och de måste få sina röster hörda, säger mamma Abbie Cassidy.

Den svenska scouten Siri Ankarfors tycker att det är viktigt att vara en representant för ungdomsorganisationerna.

– Det blir väldigt lätt mycket män i kostym, höga utbildningar och byråkrati. Då är det skönt att få vara på plats och visa att det är oss i civilsamhället som de måste kämpa för, säger hon.

"Bla, bla, bla"

Många av de unga demonstranterna är besvikna över det som ses som tomma ord och brist på handling från världens länder och ledare när det gäller klimatkrisen.

Representanter från nästan 200 länder befinner sig i Glasgow för att diskutera hur de ska leva upp till Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till mellan 1,5 och 2 grader. I nuläget lever ländernas planerade klimatlöften inte upp till det.

Greta Thunberg har på Twitter dömt ut COP26 som ”greenwashing” och ”ett två veckor långt firande av att allt fortsätter som vanligt och bla, bla, bla”.
”Mindre bla, bla, bla – börja agera”, står det också på Olivia Johnson-Loves plakat.

– Det finns inget vi kan göra som vanliga medborgare. Det ligger i regeringens händer och hos de rika och mäktiga, men de gör inget åt det, säger hon.

Säkerheten har skärpts inför fredagens demonstration och deltagare på klimatmötet har varnats för avstängda vägar och störningar i trafiken. Men Caitlin Smith, en av tusentals volontärer under FN-konferensen COP26, är inte orolig över protesterna.
– Allt har hittills varit väldigt fredligt och vänligt, säger hon.

Fakta: Klimattoppmötet i Glasgow

FN:s klimattoppmöte COP26 hålls i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.
Mer än 21 000 delegater från nära 200 länder, 14 000 observatörer och 4 000 journalister är ackrediterade till mötet.
Länderna ska bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken. Vissa frågor i den så kallade regelboken är fortfarande olösta. Dessutom kommer fokus att ligga på hur ambitionerna kan höjas i den globala klimatpolitiken.
I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.
Parternas nuvarande klimatlöften pekar dock mot en global uppvärmning på 2,7 grader vid seklets slut, enligt FN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV