Radar

Vårdförbundet: ”Risk för fler massuppsägningar”

Fyra avdelningschefer på förlossningen på Södersjukhuset i Stockholm har lämnat sina uppdrag.

Förlossningsvården i Region Stockholm är i kris. Men överarbetade barnmorskor kämpar i hela landet, varnar Vårdförbundet. ”Om inte regionerna och regeringen tar sitt ansvar nu och ser till att det ges resurser finns det risk att det här sprider sig runt om i landet”, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro.

Runt hundra barnmorskor i Stockholm har lämnat sina jobb i år på grund av dåliga arbetsförhållanden.

Enligt Vårdförbundet riskerar krisen att sprida sig i landet, om regionerna och regeringen inte agerar. Förbundsmedlemmar på bland annat förlossningsavdelningar i Lund, Göteborg och Umeå har anmält och larmat om bristande arbetsmiljö.

– Det finns risk för fler massuppsägningar runtom i landet. Så det här är verkligen inte bara en Stockholmsfråga, det är tydligt för oss, säger Sineva Ribeiro.

Brist i 19 av 21 regioner

Det är brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner, enligt Socialstyrelsen. I dag kan det vara en barnmorska på tre eller fyra födslar. Samtidigt konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att många vårdskador inom förlossningsvården beror på hög arbetsbelastning.

TT: Vilka är de största problemen?

– För det första är det arbetstiderna. Men jag tror också det handlar om att hitta andra sätt att vårda på, att använda sig av möjligheten med en barnmorska, en födande. Vi ser i vår undersökning att 70 procent av barnmorskorna vill jobba så. Det blir en tuff arbetsmiljö med patientsäkerhetsrisker, säger Sineva Ribeiro.

Nationell samordnare

Nu kräver Vårdförbundet att regionerna agerar för att se över bemanning och arbetstider.

Sineva Ribeiro vill också att regeringen tillsätter en nationell samordnare för att exempelvis följa upp regionernas resursanvändning.

– Du behöver se en helhet av förlossningsvården och kompetensförsörjningen. Hur behöver utbildningsplatserna och handledningen se ut? Hur ser vi till att behålla kompetensen för att säkra upp både förlossningsvård men också hela kedjan av eftervård och annat? säger hon och påpekar att det i grund och botten är en jämställdhetsfråga.

– Det handlar om att lösa möjligheten för kvinnor att få en god och säker förlossning.

Fakta: Brist på barnmorskor

Av Sveriges 8 533 legitimerade barnmorskor är det bara 7 630 som faktiskt jobbar som barnmorskor, enligt siffror från Socialstyrelsen som Vårdförbundet tagit fram.
Det innebär att 1 514, eller nära 18 procent, av landets legitimerade barnmorskor valt bort yrket.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.