Radar

Varningen: Klimatmöte kan bli virusfabrik

Storbritannien var bland de värst drabbade under pandemins första fas.

De drabbas allra hårdast av klimatförändringarna men tvingas dra ner på sitt deltagande i ödesmötet COP26 i Glasgow. Pandemin sätter käppar i hjulet för önationer och fattiga länder inför klimatmötet – och Storbritanniens smittspridning är ännu ett orosmoln.

FN-konferensen som har kallats det viktigaste klimatmötet sedan Paris har redan skjutits upp ett år på grund av pandemin. Förhoppningen var att vaccinet skulle resultera i ett så nära normalt COP26 som möjligt. Men med bara dagar kvar tills det att startskottet går i Glasgow på söndag finns flera orosmoln kopplade till pandemin.

Stängda gränser, strikta karantänsregler och höga resekostnader har gjort att en del önationer och fattigare länder tvingats banta sina delegationer. När det gäller representation på högsta nivå kommer exempelvis bara fyra ledare från öländerna i Stilla havet – Fiji, Papua Nya Guinea, Tuvalu och Palau – personligen att resa till konferensen, enligt Thomson Reuters Foundation.

Viktigt möte

Mötet i Glasgow har beskrivits som ”sista bästa chansen” för världen att försöka begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Det är angeläget för Stillahavsländerna som tampas med kraftigare tropiska stormar och stigande havsnivåer. För mindre utvecklade länder är finansiering från rikare länder i många fall avgörande i klimatarbetet och nu växer oron för att de som verkligen behöver höja sina röster inte kommer att kunna göra det på grund av den begränsade representationen.

Vissa vill att klimatmötet ska skjutas upp tills bättre förutsättningar finns.

– Det är ett väldigt stort dilemma. Det är inte optimala förutsättningar, men det är bättre att agera med de förutsättningar vi har än att inte agera alls, säger Sveriges klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) till TT.

– Tiden är så knapp. Att skjuta på mötet skulle innebära att ytterligare ett år går när vi behöver handling.

Risk för virus

Den senaste tiden har coronaviruset på nytt kopplat greppet om Storbritannien och nyligen noterades den dödligaste dagen i covid-19 sedan i mars. Omkring 25 000 människor kommer att delta i klimatmötet och många tusen till i demonstrationer.

Risken för smittspridning är ”oundviklig”, enligt Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon. Experter håller med. Professor David King, tidigare vetenskaplig chefsrådgivare till den brittiska regeringen, varnar för en potentiell smittohärd.

– Att sammanföra alla de här människorna från 197 olika länder i världen är en virusfabrik, säger han till Sky News.

– Jag är verkligen oroad. Inte för att de ska ta med sig sjukdomen hit, utan – eftersom vi är ett land med väldigt höga nivåer av virus – att vi kommer att sprida det till dem.

Det har gått ut en förfrågan om att justera storleken på delegationerna utifrån vad som verkligen är nödvändigt. Den svenska förhandlingsdelegationen består av ett 20-tal personer.

– Min bedömning är att vi inte är en så pass stor delegation att det föranleder oss att vara färre personer på plats. Men för oss, precis som för alla andra, gäller det att leva upp till de krav som ställs, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie till TT.

Logistisk utmaning

Ett helt vanligt år kan mycket gå snett i planeringen. Många minns med fasa de timslånga köerna in till klimatmötet i Köpenhamn 2009 – men det är inget mot den logistiska mardröm som väntas i Glasgow. För att få komma in på området krävs ett nytt covidtest varje dag och delegaterna uppmanas att hålla avstånd. Därinne kommer det att finnas begränsningar för hur många som får samlas på en och samma plats.

– Det kommer att påverka möjligheten till interaktioner på mötet men i bästa fall kommer det inte att påverka atmosfären. Men vi kommer att få justera våra förväntningar utifrån rådande förhållanden, säger Frumerie.

Klimatminister Per Bolund tror dock inte att COP26 kommer att bli ett så kallat superspridarevenemang.

– Den risken ser jag som väldigt liten. Nästan alla som åker dit kommer att vara dubbelvaccinerade och britterna tar också restriktionerna på största allvar, säger han.

Fakta: Virusläget i Storbritannien

När den brittiska regeringen i somras lyfte alla virusrestriktioner befarade många en kraftig ökning av nya fall. En sådan uteblev, men smittspridningen låg kvar på ungefär samma höga nivå. Tre månader senare är Storbritannien återigen ett av de länder i Europa som är hårdast drabbat av covid-19.
Förra veckan noterades mer än 50 000 nya virusfall på en dag för första gången sedan i juli. Vaccinationsgraden är dock hög och andelen inläggningar på sjukhus är fortfarande relativt låg.
Många forskare uppmanar regeringen att återinföra några av de restriktioner som slopades i somras.
Antalet nya virusfall i Skottland gick ner för några veckor sedan. Men nedgången har planat ut och nu noteras en lite ökning, enligt den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, som beskriver virusläget i Skottland som ”bräckligt”. Hon framhåller dock att det kommer att finnas åtgärder kring klimatmötet i Glasgow men att inga nya skotska restriktioner är nödvändiga i nuläget.

Fakta: FN:s klimattoppmöte

FN:s klimattoppmöte COP26 kommer att hållas i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.
På mötet ska länderna bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken. Vissa frågor i den så kallade regelboken är fortfarande olösta. Dessutom kommer fokus att ligga på hur ambitionerna kan höjas i den globala klimatpolitiken.
I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Parternas nuvarande klimatlöften pekar dock mot en global uppvärmning på 2,7 grader vid seklets slut, enligt FN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV