Energi · Recension

Levande skildring om livet bakom kassabandet

Lina Arvidsson skriver i diktform om sitt jobb som butikspersonal.

2010 kom Jenny Wrangborgs diktsamling Kallskänkan ut, där hon med starkt politiskt patos skildrar sitt arbete som kallskänka. Det finns andra exempel också på vad man skulle kunna kalla för arbetarpoesi, Emil Boss och Johan Jönsson är två exempel, men det är ändå inte som att vi är bortskämda med den här typen av diktning. Kanske för att poesi fortfarande av många betraktas som en sandlåda för medelklassen, som något finkulturellt och främmande.

Därför är det väldigt befriande att läsa Lina Arvidssons självbiografiska poesidebut Vänligen bygg inga berg: betraktelser från kassan som släpptes i slutet av augusti. Arvidsson skriver rakt och enkelt, men också ömsint – och inte sällan humoristiskt – om det vardagliga arbetet som kassabiträde i en ICA-butik i Malmö. Det handlar om stoltheten i att kunna PLU-koder utantill, om solidariteten och gemenskapen i personalgruppen, om märkliga kunder, om att slita ut sin kropp och mycket mer.

Somliga skulle kanske kalla en del av dikterna för banala. Men för mig är det fint att också det extremt vardagliga ryms inom poesins väggar. Men här finns också plats för dramatik. Det mest dramatiska ögonblicket i boken är när butiken blir rånad. Rånet blir en stark kontrast mot vardagslunken som också förstärks av att många kunder inte verkar uppfatta vad som hänt utan beter sig precis som vanligt. Händelsen sker relativt tidigt in i boken, men overklighetskänslan dröjer sig kvar på resten av sidorna, nästan som någonting ur en dröm.

Även om skildringen av rånet, och inte minst rädslan efteråt, givetvis är en viktig del av diktsamlingen är Arvidsson mån om att inte låta det helt ta över det hon vill berätta: ”jag vill inte att diktsamlingen ska handla om / rånet hela tiden mitt jobb / ska inte ta det från mig”, skriver hon på ett ställe.

Som starkast blir Lina Arvidssons poesi när hon låter sin egen blick på det som sker och händelserna runtom henne flyta samman.

Grillmännen ylar i eftermiddagen
kommer för sent kön är redan här
var kommer alla människor ifrån?
grillmännen vaknar om våren redan
vid första ansats till sol
är grillkol ta tre betala för två behöver du
ha upp den på bandet?
nej jag har en kod

Jag har själv aldrig jobbat i kassa, men jag kan tänka mig att det finns en stor igenkänningsfaktor i Arvidssons dikter. Egentligen är det märkligt, med tanke på hur vanligt jobb det är, att det mig veterligen inte har funnits någon sådan här skildring tidigare. Men nu finns den och det är en bok som jag verkligen rekommenderar alla att läsa. I synnerhet de som alltid klagar på butikspersonalen, gnäller över att det går för långsamt eller behandlar dem som robotar.

Fakta:

Titel: Vänligen bygg inga berg: Betraktelser från kassan
Författare: Lina Arvidsson
Förlag: Konsai förlag
Sidor: 237

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV