Radar

Costa Rica får miljöpris av prins William

Storbritanniens prins William tillsammans med sin hustru Kate, hertiginnan av Cambridge, vid prisceremonin i London på söndagen.

Regeringen i Costa Rica och staden Milano var två av pristagarna när Storbritanniens prins William för första gången delade ut sitt miljöpris Earthshot Prize.

Vid en kändistät ceremoni i London belönades fem pristagare med en miljon pund vardera, motsvarande drygt 11,8 miljoner kronor – en högre prissumma än Nobelpriset.

Priset har fem klasser – klimat, natur, luft, hav och skräp – och kommer att delas ut årligen fram till 2030 för att bekämpa klimatförändringarna.

– Alldeles för länge har vi gjort för lite för att skydda planeten, sade prinsen.

– Under de kommande tio åren ska vi agera. Vi ska hitta lösningarna för att reparera vår planet.

Costa Rica tilldelas årets pris i naturklassen för ett projekt där lokalbor får betalt för att skydda skogar, plantera träd och återställa ekosystem.

– Vi tar emot det här erkännandet med stolthet och ödmjukhet. Det vi har åstadkommit i det här lilla centralamerikanska landet går att genomföra var som helst, sade Costa Ricas president Carlos Alvarado Quesada när han tog emot priset.

Milano i Italien får priset i skräpklassen för stadens arbete att minimera matsvinnet genom att distribuera överbliven mat från mataffärer och restauranger till behövande.

Bland övriga vinnare finns miljöprojekt i Bahamas, Indien, Tyskland och Thailand.

Skådespelarna Emma Thompson, Emma Watson och David Oyelowo hjälpte till att dela ut priserna, medan artister som Coldplay och Ed Sheeran uppträdde under den tv-sända prisceremonin.

Utdelningen sker inför det att världens ledare samlas i Glasgow för FN:s klimatmöte COP26, som startar den 31 oktober. Såväl prins Williams far, prins Charles, samt farmor, drottning Elizabeth II, väntas närvara vid klimatmötet.