Radar

Costa Rica får miljöpris av prins William

Storbritanniens prins William tillsammans med sin hustru Kate, hertiginnan av Cambridge, vid prisceremonin i London på söndagen.

Regeringen i Costa Rica och staden Milano var två av pristagarna när Storbritanniens prins William för första gången delade ut sitt miljöpris Earthshot Prize.

Vid en kändistät ceremoni i London belönades fem pristagare med en miljon pund vardera, motsvarande drygt 11,8 miljoner kronor – en högre prissumma än Nobelpriset.

Priset har fem klasser – klimat, natur, luft, hav och skräp – och kommer att delas ut årligen fram till 2030 för att bekämpa klimatförändringarna.

– Alldeles för länge har vi gjort för lite för att skydda planeten, sade prinsen.

– Under de kommande tio åren ska vi agera. Vi ska hitta lösningarna för att reparera vår planet.

Costa Rica tilldelas årets pris i naturklassen för ett projekt där lokalbor får betalt för att skydda skogar, plantera träd och återställa ekosystem.

– Vi tar emot det här erkännandet med stolthet och ödmjukhet. Det vi har åstadkommit i det här lilla centralamerikanska landet går att genomföra var som helst, sade Costa Ricas president Carlos Alvarado Quesada när han tog emot priset.

Milano i Italien får priset i skräpklassen för stadens arbete att minimera matsvinnet genom att distribuera överbliven mat från mataffärer och restauranger till behövande.

Bland övriga vinnare finns miljöprojekt i Bahamas, Indien, Tyskland och Thailand.

Skådespelarna Emma Thompson, Emma Watson och David Oyelowo hjälpte till att dela ut priserna, medan artister som Coldplay och Ed Sheeran uppträdde under den tv-sända prisceremonin.

Utdelningen sker inför det att världens ledare samlas i Glasgow för FN:s klimatmöte COP26, som startar den 31 oktober. Såväl prins Williams far, prins Charles, samt farmor, drottning Elizabeth II, väntas närvara vid klimatmötet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV