Radar

Mer kultur med delningspool för utrustning

Till låns för kulturaktörer och klimataktivister.

Högtalare, mikrofoner, videoutrustning och annat som kulturarbetare behöver kan delas av medlemmar i Returkultur i Göteborg.

Utrustning för kulturskapare är ibland mycket dyr, som till exempel högtalare och belysning för scen eller konstnärernas videoutrustning. Det är bakgrunden till delningspoolen Returkultur som öppnade för medlemsansökningar 13 oktober.

– Vi vill att kulturskapandet ska blir mer tillgängligt. Kulturutövare gör en viktig insats för hela samhället och ska inte behöva gå back på det de gör, säger Thobias Johansson, en av initiativtagarna.

Thobias Johansson
Thobias Johansson. Foto: Sebastian Waldenby

Om medlemmarna i föreningen kan låna den utrustning de behöver för en billig penning, minskar den ekonomiska pressen på dem, är tanken. Friheten ökar också när de blir mindre beroende av stödpengar.

– Konstnärer har ofta ingen ekonomi i det de gör och vi vill stötta den fria kulturen, säger Thobias Johansson.

På prov sedan 2018

En första variant av systemet har funnits sedan år 2018. Returkultur har redan lånat ut utrustning som föreningen i sin tur ofta fått från större kulturaktörer som institutioner, ljud och ljusfirmor och produktionsbolag som till exempel Warner Brothers.

Eftersom intresset visade sig vara stort, så har föreningen nu bestämt att göra det i en mer ordnad form, där de som lånar blir medlemmar i föreningen.

Sedan delningen påbörjades år 2018 har systemet finslipats. Det handlar bland annat om att se till att få logistiken och juridik att fungera.

– Det finns inte någon manual för hur man ska göra det här, säger Thobias Johansson.

Föreningen ska också anordna reparationskvällar där medlemmar kan reparera sin utrustning och då få hjälp.

Nästa steg kan bli återbruk av material.

– Vi har pratat om det, men det är för tidigt att säga något bestämt. Men det kommer i alla fall att handla om material som tyg med mera, berättar Thobias Johansson.

Tanken på att dela och återanvända slog rot i samband med att en grupp ordnade festivaler, först och främst festivalen Skogsfesten.

– Där jobbade vi också med återbruk, berättar Thobias Johansson.

Även för Fridays for Future

Det handlar inte bara om stöd till kulturarbetare, utan är också ett sätt att spara resurser, en miljöfråga alltså. Tillverkning av elektronik är väldigt resurskrävande. Det, och att flera av grundarna av föreningen har kontakter bland klimataktivisterna, innebär att även aktörer som Fridays for Future och Greenpeace kan få låna utrustning av föreningen.

– De gör bra grejor och har ingen ekonomi i det de gör, och därför får de låna, säger Thobias Johansson.

Gränsen för vem som får vara medlem och därmed låna utrustning, dras vid organisationsformen. De som har ett aktiebolag förväntas kunna betala för utrustning, medan privatpersoner och ideella föreningar kan behöva mer stöd och därför får vara medlemmar. 
I dagsläget arbetar tre personer deltid med Returkultur. Det finns 3 000 objekt att låna från ett lager på 240 kvadratmeter i ett industriområde i Göteborg.

Verksamheten drivs med stöd från bland annat Västra Götalandsregionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV