Radar

Glad fredspristagare: ”Jag är lite chockad”

Fredspristagaren och journalisten Maria Ressa.

I en värld där pressfriheten står under ”allt mer ogynnsamma förhållanden” väljer norska Nobelkommittén att prisa två aktivister. Journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland får Nobels fredspris.

– Jag är lite chockad, säger Ressa till norska TV2 bara minuter efter tillkännagivandet.

– Det är verkligen känslosamt. Men jag är glad för mitt teams skull och vill tacka Nobelkommittén för att de erkänner vad vi går igenom.

Hennes medpristagare Dmitrij Muratov, chefredaktör för och medgrundare av den ryska tidningen Novaja Gazeta, är lika lycklig.

– Jag bara skrattar. Jag väntade mig inte alls det här. Det är helt galet, säger Muratov till Telegram-kanalen Podjom.

– Jag fick ett samtal från Norge, men jag svarade inte för jag trodde inte det var ett riktigt samtal. Men det här är vad jag kan säga: det här priset är för rysk journalistik som de nu försöker tysta.

Dmitrij Muratov, redaktör på den ryska tidningen Novaja Gazeta är en av årets fredspristagare
Dmitrij Muratov, redaktör på den ryska tidningen Novaja Gazeta är en av årets fredspristagare. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ger ny energi

Kort dessförinnan stod den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen inför tv-kameror i Oslo och meddelade att Ressa och Muratov är årets fredspristagare.

– De får priset för sina insatser att skydda yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, sade Reiss-Andersen.

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon har grundat nyhetssajten Rappler, som har en kritisk hållning till president Rodrigo Duterte och som gjort många avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter. Till norska TV2 säger Ressa att priset ger henne ny energi i ambitionen att skapa ansvarsfull journalistik.

– Det har blivit mycket svårare med de sociala medierna, som lär ledare att utnyttja dess algoritmer för att bryta ned demokratin från insidan.

Ressa, som är medborgare i både USA och Filippinerna, har ställts inför åtskilliga rättsliga anklagelser och åtal i Filippinerna, processer hon beskrivit som politiskt motiverade för att ”trakassera och skrämma”.

– Det bästa svaret är att fortsätta rapportera, sade hon i fjol efter att i domstol nekat till anklagelser om skattebrott.

Vill hjälpa kollegor

Novaja Gazeta ses av många som flaggskeppet för fri journalistik i Ryssland, där pressfriheten är kraftigt begränsad. Murakov har lett arbetet där sedan 1995, genom en tid då flera anställda journalister mördats. På tidningens nyhetssajt seglade Nobelpriset till Muratov snabbt upp som huvudnyhet. Men pristagaren själv var inte på plats.

– Han är inte på redaktionen i dag. . . Självklart vet vi att han har fått priset, säger växeltelefonisten med lätt irritation i rösten när TT ringer upp.

Via sociala medier berättar dock en glad Dmitrij Muratov att han inte alls väntat sig något pris – men nu vill hjälpa kollegor.

– Vi kommer att försöka hjälpa alla som nu kategoriseras som utländska agenter, säger han till Podjom med hänvisning till den ryska lagstiftning som gjort det ännu svårare för reportrar att verka i landet.

Enligt Novaja Gazetas twitter-konto kommer Muratov dessutom att skänka en del av prispengarna till fonden Krug Dobra (Den goda cirkeln), som hjälper barn med allvarliga och ovanliga sjukdomar.

Putin gratulerade

Novaja Gazeta har gått många duster med ryska myndigheter och maktens högkvarter Kreml. Att presidentkansliet ändå gratulerade fredspristagaren fick bedömare att höja på ögonbrynen.

– Vi kan gratulera Dmitrij Muratov. Han har ihärdigt arbetat i enlighet med sina egna ideal. Han är hängiven. Han har talang. Han är modig, sade president Vladimir Putins talesman Dmitrj Peskov enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

I Nobelkommitténs motivation heter det att Maria Ressa och Dmitrij Muratov prisas för ”sina insatser att trygga yttrandefriheten, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred”.

Berit Reiss-Andersen säger att de två representerar alla journalister som står upp för sina ideal i en värld där demokrati och pressfrihet möts av alltmer ogynnsamma förhållanden.

– Det här priset kommer inte att lösa de problem som journalister eller yttrandefriheten står inför. Men vi hoppas att det ska belysa vikten av journalisters arbete och hur farligt det är att utöva yttrandefrihet, inte bara på platser där det är krig och konflikt men över hela världen.

Maria Ressa och Dmitrij Muratov

Maria Ressa, 58 år, från Filippinerna, och Dmitrij Muratov, 59 år, från Ryssland, är båda journalister och pressfrihetsaktivister.
Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. 2012 var hon medgrundare till Rappler, ett digitalt mediebolag för undersökande journalistik. Rappler har fokuserat på att granska president Rodrigo Dutertes regim och dess övergrepp mot mänskliga rättigheter.
Tidigare har Ressa bland annat fått svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne samt Svenska Pens Tucholskypris.
Dmitrij Muratov har under decennier försvarat pressfrihet i Ryssland. 1993 var han med och grundade den oberoende tidningen Novaja Gazeta.
Tidningen har sedan dess publicerat texter som bland annat kritiserat korruption, politiskt våld och valfusk.
Källa: Norska Nobelkommittén

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV