Radar

Överklagat tillstånd för Preemraff i Göteborg

Preems raffinaderi i Göteborg.

Preems raffinaderi i Göteborg har fått tillstånd att bli större vilket lett till protester och överklaganden. Tillskottet handlar om biobränsle, men klimatutsläppen ökar ändå enligt kritikerna. Preem menar själva att det inte blir så, men företaget håller med om att det fossila ska fasas ut framöver.

Föreningen Stoppa Preemraff är en av många som överklagat beslutet att ge Preem tillstånd att bygga ut sitt raffinaderi i Göteborg, och använda ytterligare 1,6 miljoner kubikmeter råvara för att producera diesel och flygbränsle. Tillskottet handlar om bioråvara. Men eftersom utsläppen ändå beräknas öka totalt och den fossila verksamheten får fortsätta ända till 2036 har beslutet mötts av protester och överklaganden.

–  Klimatutsläppen i regionen kommer att öka med 320 000 ton , säger Stoppa Preemraffs talesperson Monica Boman.

Vill lagra utsläpp

Bioråvara kräver mer energi för att omvandlas till bränsle. Dessutom behövs väte för att producera biodiesel i form av HVO. Vätet i anläggningen tas från den fossila gasen naturgas.

Från Preem bekräftar presschefen Dani Backteg att biobränslen kräver mer energi när de framställs. Men företaget räknar ändå med att klimatutsläppen från anläggningen inte ska öka framöver eftersom företaget planerar att lagra utsläpp – en teknik som dock än så länge bara är på experimentstadiet – och att den fossila andelen ska minska.

Dani Backteg, presschef för Preem
Dani Backteg, presschef för Preem. Foto: Preem

Tillståndet från mark- och miljödomstolen må medge att företaget även framöver får använda 6 miljoner kubikmeter fossil råvara, men företaget säger att de planerar att inte utnyttja det.

– När anläggningen är på plats år 2027 räknar vi med att minska utsläppen, inte öka, säger Dani Backteg.

Vad gäller vätgasen ska den förhoppningsvis produceras av el och vatten istället för naturgas framöver, menar han.

Mer som talar för biobränsle

Han berättar också att för företagets del finns det mer som talar för biobränslen i dag, jämfört med när ansökan för tillståndet lämnades in till mark- och miljödomstolen år 2019. Tekniken att framställa dem har blivit bättre. Att opinionen har svängt har också betydelse, berättar han.

– För oss är det sjävklart att det förnybara är framtiden och att det fossila behöver fasas ut, säger Dani Backteg.

Företaget räknar nu med att fallet kommer att avhandlas i Mark- och miljööverdomstolen och inte förrän efter det kommer villkoren att vara slutgiltigt fastställda.

Monica Boman har inte hört talas om planerna att inte utnyttja hela tillståndet:

– Då kan man fråga sig varför de inte sagt det förut.