Startsida - Nyheter

Radar

Inget Nobelpris till vaccin mot covid-19

Tre personer från nätverket People's Vaccine Alliance demonstrerade igår utanför Nobel Forum.

Det blev inget Nobelpris i medicin till utvecklarna av tekniken bakom covid-19-vaccinen. Några som välkomnar det beskedet är företrädare för People’s Vaccine Alliance eftersom de anser att vaccinet inte kommit hela mänskligheten till nytta.

Christian Tengblad, som i dag företräder nätverket People’s Vaccine Alliance, ser nöjd ut när årets Nobelpris i medicin meddelas. Han står utanför Nobel Forum när Nobelkommittéen inne i det röda tegelhuset med förgylld skylt meddelar att priset i medicin går till forskare som studerat receptorer för temperatur och beröring.

Därmed går priset inte till Katalin Karikó och Drew Weissmans vars teknik är grunden för covid-vaccin från såväl Pfizer som Moderna.

Att de inte ska få priset är anledningen till att Christian Tengblad och två personer till står utanför Nobel Forum med en banderoll en grå måndagsförmiddag.

– Vi tycker att det är bra att vaccinet inte fick priset på grund av den extrema ojämlikheten, säger Christian Tengblad.

Patentpaus räddar liv

För även om vaccinet räddat många liv så menar Christian Tengblad att det finns många fler som inte kan få vaccinet och som därför dör eller riskerar att dö.

Problemet med vaccinen är inte tekniken i sig utan att det är otillgängligt för så många människor menar Christian Tengblad. Foto: People’s Vaccine Alliance

– En patentpaus skulle kunna ge riskgrupper i hela världen tillgång till vaccin, säger han.

I dag är vaccinet alldeles för dyrt för många människor.  I låginkomstländerna har enbart ett par procent fått åtminstone en dos, enligt den brittiska organisationen Our World in Data med koppling till universitet i Oxford. De som protesterar anser därför att forskarnas arbete inte varit till nytta för mänskligheten, vilket ska vara grunden för att få ett Nobelpris. I det här fallet har bara en del av mänskligheten gynnats medan många andra förnekats skydd mot pandemin på grund av brist på pengar.

Om patentet släpps fritt, kan priset pressas, menar Christian Tengblad. Han jämför med vad som hände när patentet för HIV-läkemedel gick ut. Då sjönk priset snabbt och många fler liv kunde räddas.

Världen runt håller människor med om att covid-vaccinet i dagsläget inte är värt ett Nobelpris. Tusentals personer har också skrivit under en protest från den svenska organisationen Skiftet, som Christian Tengblad också företräder.

Återuppväckt solidaritet

Men de är ändå bara tre framför Nobel Forum vid Karolinska Institutet. Christian Tengblad menar att engagemanget i internationell solidaritet  är på väg nedåt, jämfört med hur det varit förut, när stora grupper till exempel engagerade sig för Vietnam.

– Vi vill återuppväcka den globala solidaritet som varit stark i Sverige, säger han.

Han hoppas att pandemi, precis som klimatkrisen, ska få människor att inse behovet av att agera tillsammans globalt.

–  Det som är tydligt är oförmågan att hantera ett globalt intresse. Särintressen som företräder storbolag sätts före mänsklighetens gemensamma intresse, säger Christian Tengblad.

Arbetet för solidaritet vad gäller just covid-19 fortsätter ändå efter dagens besked. Målet är att företaget Biontech som utnyttjat forskningen som inte fick priset, ska avstå från sina patenträttigheter, i alla fall under en viss tid.

– Om patentet pausas är vi de första att nominera forskarna från bolaget till nästa års Nobelpris,  säger Christian Tengblad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV