Radar

Tusentals tågade för fri abort

Demonstrationer för fri abort genomfördes bland annat i Santiago, Chile.

Flera tusen demonstranter samlades på gatorna i El Salvador, Chile, Peru, Mexiko och Colombia på tisdagen med krav på fria aborter. Abort är mer eller mindre förbjudet i de flesta latinamerikanska länder, där flera hundra kvinnor sitter fängslade på grund av stränga abortlagar.

I El Salvador kan exempelvis kvinnor dömas till upp till åtta års fängelse för mord om de genomgår en abort. Enligt kvinnorättsförespråkare sitter sjutton kvinnor häktade i landet, anklagade för att ha brutit mot abortlagarna då de sökt gynekologisk akutvård.

Förutom i El Salvador är abort förbjudet i Honduras, Nicaragua, Dominikanska republiken och Haiti, och de flesta andra länder tillåter det bara av medicinska skäl eller vid våldtäkt.

Även i Perus huvudstad Lima demonstrerade man på tisdagen. Där är ingreppet bara tillåtet vid fara för den gravidas liv. I Peru utförs cirka 370 000 illegala aborter varje år, enligt uppskattningar från människorättsgrupper.

I Chile godkände kongressens underhus på tisdagen ett lagförslag om avkriminalisering av abort fram till vecka 14 av graviditeten, ett stort steg i ett land där den katolska kyrkan har motsatt sig detta.

Förslaget passerade med 75 röster för, 68 mot och två nedlagda röster, enligt kongressens Twitterkonto. Det har ännu inte godkänts av Chiles ultrakonservativa senat.

I Latinamerika är fri abort i dagsläget endast tillgängligt i Uruguay, Kuba, Argentina och Guyana, liksom i Mexico City och fyra av Mexikos delstater. Abortförespråkare i Mexiko arbetar för att alla kvinnor i alla delar av landet ska få samma rättigheter och tidigare i september kom en mexikansk domstol fram till att abort inte kan ses som ett brott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV