Radar

Tusentals tågade för fri abort

Demonstrationer för fri abort genomfördes bland annat i Santiago, Chile.

Flera tusen demonstranter samlades på gatorna i El Salvador, Chile, Peru, Mexiko och Colombia på tisdagen med krav på fria aborter. Abort är mer eller mindre förbjudet i de flesta latinamerikanska länder, där flera hundra kvinnor sitter fängslade på grund av stränga abortlagar.

I El Salvador kan exempelvis kvinnor dömas till upp till åtta års fängelse för mord om de genomgår en abort. Enligt kvinnorättsförespråkare sitter sjutton kvinnor häktade i landet, anklagade för att ha brutit mot abortlagarna då de sökt gynekologisk akutvård.

Förutom i El Salvador är abort förbjudet i Honduras, Nicaragua, Dominikanska republiken och Haiti, och de flesta andra länder tillåter det bara av medicinska skäl eller vid våldtäkt.

Även i Perus huvudstad Lima demonstrerade man på tisdagen. Där är ingreppet bara tillåtet vid fara för den gravidas liv. I Peru utförs cirka 370 000 illegala aborter varje år, enligt uppskattningar från människorättsgrupper.

I Chile godkände kongressens underhus på tisdagen ett lagförslag om avkriminalisering av abort fram till vecka 14 av graviditeten, ett stort steg i ett land där den katolska kyrkan har motsatt sig detta.

Förslaget passerade med 75 röster för, 68 mot och två nedlagda röster, enligt kongressens Twitterkonto. Det har ännu inte godkänts av Chiles ultrakonservativa senat.

I Latinamerika är fri abort i dagsläget endast tillgängligt i Uruguay, Kuba, Argentina och Guyana, liksom i Mexico City och fyra av Mexikos delstater. Abortförespråkare i Mexiko arbetar för att alla kvinnor i alla delar av landet ska få samma rättigheter och tidigare i september kom en mexikansk domstol fram till att abort inte kan ses som ett brott.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.