Radar

Namninsamling mot undantagslag för Cementa

Cementas cementfabrik och kalkbrott i Slite på Gotland.

Fältbiologerna, Sveriges största miljö- och naturorganisation för unga, gav sig i måndags in i debatten om Cementa genom att lansera en namninsamling som på två dygn kom upp i 4000 underskrifter.

I onsdags röstade samtliga riksdagspartier ja till regeringens undantagslag som ska ge Cementa förlängt tillstånd för kalkbrytning. Inför onsdagen startade ungdomsförbundet Fältbiologerna en namninsamling för att visa att det finns ett folkligt motstånd mot regeringens undantagslag som fått kritik från både oppositionen och Lagrådet.

– Vi insåg att riksdagen var på väg att köra över grundlagen för att ge ett stort företag särskilda privilegier att bryta mot miljölagarna, då ville vi göra något, säger Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna på riksnivå.

Utöver att visa att det finns ett folkligt motstånd vill Fältbiologerna nyansera debatten. Leo Rudberg tycker att det i debatten framställs som om det finns två alternativ att välja mellan: Strandad ekonomi med förlorade jobb eller att bryta mot grundlagen och riskera grundvattnet.

– Just nu är det mest industrins skräckpropaganda som kommit till tals, men det finns en uppenbar tredje väg där vi skyddar grundvattnet och säkrar ekonomin genom en rättvis klimatomställning, säger Leo Rudberg.

Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna på riksnivå, förväntar sig att regeringen och domstolarna kommer att stå upp för grundlagen
Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna på riksnivå, förväntar sig att regeringen och domstolarna kommer att stå upp för grundlagen. Foto: Fältbiologerna

Rättvis omställning

En rättvis omställning skulle enligt Leo Rudberg kräva att staten, genom gröna jobb eller basinkomst, tar ansvar för försörjningen av varje arbetare som eventuellt skulle sägas upp till följd av ett abrupt stopp av Cementas kalkbrytning.

– Vi tror att det är vägen framåt för att skapa en omställning som är tillräckligt radikal för att klara miljömålen och tillräckligt legitim för att kunna ske demokratiskt, säger Leo Rudberg och fortsätter:

– Om politiker istället för att bryta mot grundlagen satsade på ett omställningsprogram som säkrar försörjningen för alla arbetare vars jobb hotas och som utvecklar alternativa lösningar för hållbart byggande så kan både miljön och ekonomin räddas.Som exempel på gröna jobb nämner Leo Rudberg satsningar på innovativa tekniker för att återvinna mineral.

Han menar att politiker borde fasa ut brytningsmineral och ge allt statligt stöd till återvinningsmineral, det vill säga återvinna mineral som ligger i avfallshögar istället för att ständigt bryta ny kalksten.

– Då skulle produktionen bli mycket mer hållbar, säger Leo Rudberg.

Fredlig civil olydnad

Naturskyddsföreningen kommer överklaga till högsta förvaltningsdomstolen om regeringen godkänner Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning, det rapporterade SVT.

Men Fältbiologerna förväntar sig att regeringen och domstolarna kommer att stå upp för grundlagen och har inga omedelbara planer på att utföra civil olydnad vid kalkbrytningen i Slite.

– Om makthavarna inte gör sitt jobb att skydda grundlagen och Gotlands grundvatten kan fredlig civil olydnad bli aktuellt, men vi utgår från att politiker och rättsväsendet kommer göra sitt jobb och följa grundlagen, säger Leo Rudberg.

Namninsamlingen har i skrivande stund kommit upp i över 5000 underskrifter. Det finns inget slutdatum för namninsamlingen.