Startsida - Nyheter

Radar

Ny fackförening – vill samla lönearbetare för klimatstrejk

Fridays for Future demonstrerar på Gustaf Adolfs torg i Göteborg den 24 september 2021.

Tre vänner har startat Fredagsförbundet (FF) – Sverige sämsta fackförening.  En ny svensk fackförening med huvudsyftet att strejka för klimatet. Detta annonserades genom en Youtube-video tidigare i veckan.

Fackföreningen Fredagsförbundet kallar sig för Sveriges sämsta fackföreningen då den till skillnad från andra fackföreningar endast har ett syfte – att gå ut i klimatstrejk under tio minuter varje fredag.
Det kostar inte att gå med i fackföreningen, den ger inte någon trygghet och medlemmarna har inte några förmåner. Upplägget för Fredagsförbundet är kort och gott att sänka tröskeln för att delta i klimatrörelsen.

– Vi vill göra det så lätt som möjligt för människor att ta ett litet kliv och delta i det här, förhoppningen är att genom att sänka trösklarna kan vi engagera fler, säger Joel Pennegård, en av grundarna bakom fackföreningen.

Joel Pennegård har inte varit aktiv i klimatfrågan tidigare, utan den här idén föddes ur den chock han fick när han läste den senaste IPCC rapporten. Foto: Privat

Målet

Bakgrunden till initiativet är att Fridays for future i flera år bett de befintliga stora fackföreningarna i Sverige att delta i strejker för klimaten, men de har tackat nej till erbjudandet. Rent juridiskt krävs det att man är ett fackförbund för att utlysa en politiskt strejk.

– Nu skapar vi istället en  fackförening som säger ja till klimatstrejk, säger Joel Pennegård.

Målet är att samla 80 000 medlemmar och gå ut i politiskt strejk under 10 minuter varje fredag. Om de inte lyckas nå 80 000 medlemmar så kommer föreningen läggas ner och klimatstrejken att utebli.

– Om en politiskt strejk ska ha någon effekt behöver vi vara många, säger Joel Pennegård.

Hur ska ni nå ut?

– Tanken var att förlita oss på ”word of mouth”, men på sikt kommer vi troligtvis behöva marknadsföra och samla in pengar för det.

Finns det en tidsgräns?

– Nej, vi har ingen brådska. Vi kommer se hur det utvecklar sig, om vi märker att det planar ut långt innan 80 000 medlemmar så kommer vi lägga ner föreningen, men om vi märker att det stadigt tickar uppåt så väntar vi tålmodigt tills vi blir 80 000 medlemmar.

På några dagar har fackföreningen gått från tre personer till trettio. ”Vi ser Fredagsförbundet som ett komplement till Fridays for future” Säger Joel Pennegård, en av grundarna till Fredagsförbundet. Foto: Privat

Hur skiljer ni er från Fridays for future (FFF)?

– Vi står helt bakom FFF och alla deras krav, de är förebilder för mig, men det kostar inte samhället så mycket när barn och ungdomar går ut i strejk. Det är inget som får riksdagsledamöter eller bolags VD:ar särskilt nervösa, istället reagerar samhället med: Åh vad fint att ungdomar engagerar sig och klappar dem på huvudet ungefär.

– Poängen med det här är att vi som lönearbetare verkligen strejkar i solidaritet med FFF. Tvingar makthavare att ta klimatfrågan på större allvar, vi ser Fredagsförbundet som ett komplement till Fridays for future.

Kommer 10 minuter ha någon effekt?

– Jag tror att det kommer vara väldigt lätt att borsta av en 10-minuters strejk i en vecka, kanske två veckor, men sedan tror jag att det kommer börja kännas. Om vi känner att det inte får tillräcklig effekt så har vi sagt att vi kan förlänga strejken i en till tio minuter.

– Strejk är ett otroligt kraftfullt verktyg och jag tycker inte att man ska underskatta korta återkommande strejker.

Vänder ni er till alla sektorer? 

– Alla lönearbetare är välkomna, men strejkens kraft beror väldigt mycket på vilka sektorer som ansluter sig. I dag är det inte tillåtet för offentligt anställda att gå ut i politisk strejk, de som därmed inte har möjlighet att delta i strejken kommer så klart inte kallas ut i en strejk men är ändå välkomna som medlemmar.

Greta Thunberg på Mynttorget utanför riksdagshuset i samband med Fridays for Futures klimatstrejk i Augusti 2021. Foto: Christine Olsson/TT

Fredagsförbundets fyra krav

Det första och primära kravet är att klimatkrisen ska hanteras som den enorma kris det är, säger Joel Pennegård. Fredagsförbundet kräver att alla politiker i alla partier ser till att Sverige klarar 1,5 graders målet i Parisavtalet.

Andra kravet är att alla kommuner och regioner ska utlysa klimatnödläge. Det tredje kravet är att inskränkningen av strejkrätten från 2019 ska tas tillbaka.

– Om vi använder strejk som verktyg så ska vi också värna om vår rätt till att använda den, säger Joel Pennegård.

Föreningens fjärde krav handlar om lagen som gör det omöjligt för offentligt anställda att delta i politisk strejk. Fredagsförbundet vill att de som jobbar på skolor med barn och ungdomar ska få möjlighet att delta i politiska strejker.

– Vi vill se ett undantag för de som jobbar med barn och skolungdomar. De måste få rätt att använda demokratins verktyg så de kan stå med i solidaritet när ungdomarna själva går ut i skolstrejk.

”Alla är välkomna” Ser ni en risk att folk inte vill vara med i FF om även nationalister är välkomna?

– Personligen delar jag Fridays for future’s analys om miljöförstöring och att det är kopplat till vårt ekonomiska system, kolonialism och rasism. Jag håller med om att det är en viktig utmaning att skapa klimaträttvisa, men jag tycker att det är viktigt att poängtera att man inte behöver hålla med mig i den analysen för att vilja att Sverige ska följa Parisavtalet.

– Den viktiga poängen är att klimathotet är ett akut hot mot alla människor som kräver enighet och handlingskraft nu. Vi tror att klimatrörelsen gynnas av en gemensam aktivism som är öppen för alla, säger Joel Pennegård.

Fredagsförbundet har ingen hemsida än men går att hitta på Facebook. Bild: Fredagförbundet
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV