Radar

Glastonburys droger hotar ålen

Besökare i Glastonbury lyssnar på Liam Gallagher under festivalen 2019.

Hög volym, droger och nedskräpning kan göra musikfestivaler till vådliga platser.

Även naturen kan hotas av de droger besökarna lämnar efter sig, och forskare uppmanar nu besökarna på den engelska Glastonburyfestivalen att sluta kissa i det fria.

Whitelake River rinner igenom området där Storbritanniens största musikfestival, Glastonbury, hålls. Nu har forskare undersökt vattnet och mätt droghalterna i det.

Och resultatet var nedslående, mängderna kokain och ecstasy var så höga att det hotar fisk och andra djur i floden, rapporterar brittiska medier.

Vattenproverna togs före och efter festivalen i juni 2019, när 200 000 människor i fem dagar festade och lyssnade på musik på ängarna i Somerset i sydvästra England.

En vecka efter festivalen var mängden mdma, den aktiva substansen i ecstasy, fyra gånger så hög som före musikfesten. Forskarna säger att musikfestivaler otvivelaktigt är en källa till att droger hamnar i naturen och hotar miljön.

"Använd toaletter"

För Whitelake River gäller det bland annat en specifik och hotad art av ål, som finns i området och vars livscykel påverkas av drogerna.

Forskarna uppmanar nu festivalbesökarna att använda toaletter och inte utföra sina behov i det fria.

– Vi måste höja medvetenheten om avfallet efter droger och farmaceutiska ämnen, säger Christian Dunn, en av de forskare från Bangor University som undersökt floden och säger att det handlar om ”dolda, oroande outforskade men potentiellt förödande föroreningar”.

"Bryr sig om miljön"

Men Michael Eavis, som grundade festivalen 1970 och fortfarande med sin familj styr den, avfärdar anklagelser om att festivalbesökarna okontrollerat använder floden som toalett.

– Vi gör allt mellan himmel och jord vi kan för att de inte ska kissa i floden, säger han enligt The Times.

– De kan inte kissa där för vi har så många som hindrar dem. Och de kissar inte heller i gräset vid flodbanken. De som kommer hit bryr sig om miljön.

Glastonburyfestivalen har på grund av pandemin inte hållits de två senaste somrarna, men arrangörerna hoppas på ny fest på ägorna Worthy Farm nästa år.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.