Radar

Talibanerna: Flickor får gå i skolan ”snart”

Deltagare i en marsch för kvinnors rättigheter i huvudstaden Kabul under söndagen.

Flickor i Afghanistan ska få återvända till skolan, meddelar talibanerna.
– Vi håller på att slutföra saker… Det kommer att hända så snart som möjligt, säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid.

Manliga lärare och pojkar i högstadie- och gymnasieåldern ska komma tillbaka till sina skolor, meddelade utbildningsdepartementet i helgen. Då nämndes inte kvinnor och flickor alls, vilket har mötts av skarp kritik från omvärlden som befarar att flickorna ska stängas ute.

En ”säker inlärningsmiljö” måste sättas på plats innan flickorna kan komma tillbaka, säger nu talespersonen Zabihullah Mujahid, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Han förklarar dock inte vad det innebär i praktiken.

Sedan tidigare har talibanerna meddelat att pojkar och flickor inte kommer att få gå i skolan tillsammans. Förskole- och lågstadiebarn har redan fått gå tillbaka till skolan, oftast åtskilda.

Inga kvinnor finns med i den nya regeringen, vars sista ministrar offentliggjordes på tisdagen.

Fysiskt hindrade

Under talibanernas tidigare styre i landet, från 1996 till 2001, var kvinnor i stort sett utestängda från utbildning och arbete. De fick inte heller lämna sina hem om de inte hade sällskap av en manlig släkting.

Talibanerna har lovat att vara mer öppna för kvinnors deltagande i samhället den här gången, men i flera uttalanden från regeringen uppmanas ändå kvinnor att stanna hemma från jobbet. Ibland anges orsaken vara att det först måste vidtas åtgärder för en ”säker” arbetsmiljö för kvinnorna.

Städa damtoaletter

De besked som har kommit från talibanerna när det gäller kvinnors rättigheter har varit inkonsekventa och har lett till stor rädsla, enligt en ny rapport från Amnesty International.

En del kvinnor har fysiskt hindrats av talibaner från att komma in på sina arbetsplatser, medan andra har kunnat fortsätta arbeta. De motstridiga uppgifterna har lett till att många kvinnor stannar hemma från jobbet som en försiktighetsåtgärd, enligt rapporten.

Bland de kvinnor som har blivit tillsagda att stanna hemma från jobbet finns de som har varit anställda av den lokala regeringen i Kabul. För enligt huvudstadens tillförordnade borgmästare Hamdullah Nohmani får endast kvinnor vars arbeten inte kan utföras av män komma till jobbet.

Ett av de få jobb kvinnor kan utföra för Kabulstyret är att städa damtoaletter, rapporterar CNN som hänvisar till ett uttalande från borgmästaren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV