Radar

Rekordmånga miljöaktivister mördade i fjol

En uttorkad sjö i Colombia.

Under 2020 dödades i genomsnitt fyra personer varje vecka – för att de kämpat mot miljöförstöringar.

”Det här är en kris för mänskligheten”, skriver den internationella miljö- och människorättsorganisationen Global Witness i en rapport.

Minst 227 personer som kämpat mot miljöförstöring dödades under 2020, vilket gör fjolåret till det värsta året som hittills registrerats när det gäller dödligt våld mot miljöaktivister.

Sju av tio som dödades arbetade för att skydda skogsmark, framförallt regnskog i Sydamerika. Och en tredjedel av alla dödsoffer var ursprungsbefolkning som protesterade mot exploatering av sin mark.

Värst i Colombia

Liksom för 2019 är situationen allra värst i Colombia, där 65 människor mördades i fjol för sitt miljöengagemang – mer än dubbelt så många som det näst värsta landet, Mexiko, där 30 döda har rapporterats.

Länderna följs av Filippinerna, Brasilien och Honduras på den dystra topplistan.

Men offren i kampen mot miljöförstöringar mäts inte bara i antal dödade. Myndigheter på många håll har enligt rapporten försökt tysta aktivister genom dödshot, övervakning, sexuellt våld och gripanden.

Vinst över miljö

Miljökämparna som har ”stått upp mot mäktiga intressen har betalat ett högt pris – med sin frihet, sitt uppehälle och till och med sina liv”, skriver Global Witness i sin rapport, den åttonde i ordningen. De konstaterar att styrande i många länder har använt coronapandemin som ett sätt att ”kunna gå vidare med sina destruktiva projekt” och att de blundar för företag som exploaterar naturen.

”Det står klart att många företag ägnar sig åt en ekonomisk modell som till övervägande del prioriterar vinst över skada på människa och miljö.”

De nya dystra rekordsiffrorna till trots varnar Global Witness för att deras data inte är komplett och inte visar hela omfattningen av kampen mot miljökämparna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV