Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Skogsträdgårdar är en av de saker som står i fokus på det läger med skogstema som Biotopbyggarna anordnar utanför Hedemora i slutet av september.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Fredag 1–lördag 2 oktober

Lokal mat på planetens villkor
ÖVERKLINTEN. Hur kan en långsiktigt uthållig livsmedelsförsörjning se ut i Västerbotten? Detta utforskas under landsbygdskonferensen Jämmerdalen med bland andra politiker, historiker och författare som Gunnar Rundgren och Ann-Helene Meyer Von Bremen.
Plats: Folkets hus, Överklinten, Västerbotten
Info och anmälan: overklinten.se/jammerdalen

Svealand

Måndag 27 september–fredag 1 oktober

Läger med skogstema
HEDEMORA. Nystartade Biotopbyggarna bjuder på läger med fokus på att skapa ett ätbart landskap och ge plats för så mycket biologisk mångfald som möjligt. Det blir praktiskt arbete, studiebesök med mera kring skogsträdgård, kalhyggen och hållbart skogsbruk. Främst för personer mellan 18 och 25 år.
Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Hedemora
Kostnad: 1500 kronor inklusive mat
Info och anmälan: facebook.com/events/240604027396728

Götaland

Torsdag 30 september–söndag 2 oktober

Bygg ett halmbalshus
SKÅNE TRANÅS. Vill du bygga klimatsmart och energisnålt i naturliga, giftfria material? En arkitekt, en bygglovsinspektör och en självbyggare visar vägen från planering, konstruktioner och bygglov till praktiskt byggande. Kursen varvar teori och diskussion med övningar, studiebesök och praktiska moment.
Tid: 17.00–15.30
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: 3 500–4 525 kronor inklusive mat
Info och anmälan: ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-halmbalshusbygge-2021 eller 0703-330814

Hela landet

Naturskyddsföreningen vill peppa för att återvinningscentralerna ska göra det enklare att återbruka saker
Naturskyddsföreningen vill peppa för att återvinningscentralerna ska göra det enklare att återbruka saker. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lördag 2–söndag 10 oktober

Miljövänliga veckan
LANDET RUNT. Naturskyddsföreningen ordnar lokala aktiviteter på temat Ta vara på det vi har. Det handlar om att laga, göra om, återanvända, vårda och slänga mindre, samt att peppa för att landets återvinningscentraler ska göra det enklare att återbruka saker. Om coronaläget tillåter blir det bytardagar på många platser den 2 oktober.
Plats: Landet runt
Info: naturskyddsforeningen.se/engagera-dig/kalender

Längre fram

Måndag 18–söndag 24 oktober

Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland
ONLINE. En självorganiserande festival i samarbete med kommuner, organisationer, skolor, universitet och företag med massor av aktiviteter för att inspirera samt uppmuntra till dialog och nya möten med hållbarhet i fokus.
Plats: Västra Götalandsregionen
Plats: Online
Info: hallbarhetsfestivalen.org

Onsdag 20–torsdag 21 oktober

Lokalekonomidagarna
ONLINE. Profiler som Helena Norberg-Hodge från Local futures och Rob Shorter från Doughnut economics action lab är några av gästerna på årets Lokalekonomidagar som hålls online på temat Lokal omstart – hur bygger vi robusta samhällen? Bland arrangörerna finns Omställningsnätverket, Hela Sverige ska leva och SLU.
Plats: Online via Zoom
Info och anmälan: lokalekonomi.helasverige.se/konferens