Radar

IUCN avslog motion om ekocid-lag 

Bild från öppningen av IUCN World Conservation Congress i Marseille, Frankrike.

En motion om internationell ekocidlag avslogs av IUCN, Internationella Naturvårdsunionen, som höll kongress under förra veckan. “Det är skamligt och pinsamt” kommenterade Philippe Sands, erkänd jurist och expert inom internationell rätt.

Motionen som kom från Stop Ecocide International gick under sektionen ‘nya och brådskande ämnen’, men enligt IUCN ansågs ämnet varken vara nytt eller brådskande och motionen som rörde internationell ekocidlag röstades ner.

Avslaget av motionen fick starka reaktioner, inte minst under en presskonferens som Stop Ecocide International höll på kongressen efter att motionen hade avslagits.

“Det är skamligt och pinsamt att IUCN, trots ansträngningar från påven, FN:s generalsekreterare, regeringar och från tiotusentals människor runtom i världen, inte ens funnit det lämpligt att föra ett samtal om ekocid. Jag hoppas att de ändrar riktning snart”, uttalade sig Professor Philippe Sands under presskonferensen.

Philippe Sands, människorättsadvokat och juridikprofessor som har skrivit den prisade boken ”Vägen till Nürnberg” kommenterade att motionen avslogs. Arkivbild. Foto Hossein Salmanzadeh/TT

Brist på kunskap

Pella Thiel, ordförande i End Ecocide Sverige, tror att kunskapsbristen i frågan kan vara en faktor till att motionen inte antogs.

– IUCN borde ha en förståelse för den här frågan, men om man säger att det varken är brådskande eller nytt, då anser jag att man inte har det, säger Pella Thiel och fortsätter:

– Invändningarna mot ekocid som brott har ofta att göra med att man inte har förstått vad det innebär.

Enligt Pella Thiel går resultatet i linje med End Ecocide Sveriges erfarenheter av att miljörörelsen inte engagerar sig tillräckligt i frågan om ekocid som brott. Hon menar att IUCN och andra miljöorganisationer borde vara mer förberedda på frågan om ekocidlag, vad den betyder och varför den är viktig.

– Det blir lättare för IUCN att nå sina mål om samhället har ett ramverk som ställer de högst ansvariga till svars för den allvarligaste typen av miljöförstöring, säger Pella Thiel.

Pella Thiel, ordförande i End Ecocide Sverige, tror att kunskapsbristen i frågan kan vara en faktor till att motionen inte antogs. Foto: Annika Af Klercker  

Ser möjligheter 

IUCN är världens största naturvårdsorganisation, med över 1400 medlemsorganisationer och institutioner från över 170 länder. Organisationen håller kongress vart fjärde år, vilket gjorde det extra viktigt för nätverket för ekocidlagstiftning att få in frågan om en internationell ekocidlag i årets kongress.

Enligt Pella Thiel har IUCN missat ett tillfälle att använda sin röst i frågan, men för End Ecocide Sverige betyder det inte jättemycket att motionen avslogs.

– Vi har redan börjat arbetet med andra och kanske mindre självklara röster, säger Pella Thiel.

Hon berättar att det svenska nätverket just nu jobbar med dels en plattform för att samla trossamfunden i världen och dels en plattform för att samla näringslivet i frågan.

– Det kommer kanske inte att vara de traditionella miljöorganisationerna som bär den här frågan, säger Pella Thiel, som tror att frågan om ekocidlag kan få mer stöd om andra aktörer än miljöorganisationer också lyfter den.

Femte brottet

Nätverket för ekocidlagstiftning jobbar för att en ekocidlag blir det femte brottet inom Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Pella Thiel tror att lagstiftning är en åtgärd som har potential att skifta den destruktiva utveckling som vi ser idag.

– Om man inte kan sätta stopp för den allvarligaste miljöförstöringen med hjälp av strafflagstiftning som är det starkaste regelverk ett samhälle har, i ett läge där vi ser systematisk förstörelse av naturen, hur ska vi då tro att vi kan vända den ekologiska krisen som vi är i? Säger Pella Thiel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV