Startsida - Nyheter

Radar

Miljögrupper vill att klimatmötet skjuts upp

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i samband med en pressträff inför klimattoppmötet i Glasgow.

Pandemin gör det omöjligt att få till ett toppmöte som fullt ut inkluderar fattiga länder där klimatkrisen är som värst. Det menar internationella miljöorganisationer som vill att COP26 i Glasgow skjuts på framtiden.

Det har kallats sanningens ögonblick för planetens framtid och det viktigaste mötet om klimatet sedan det som hölls i den franska huvudstaden 2015. Nu ska världens länder presentera mer ambitiösa klimatplaner för att Parisavtalets mål ska kunna nås.

Men med bara sju veckor kvar till COP26 i skotska Glasgow bidrar pandemin till fortsatt osäkerhet kring vem som kommer att kunna dyka upp under konferensen som är tänkt att pågå från 31 oktober till 12 november.

Vill skjuta upp

Den ojämlika fördelningen av vaccin, orimligt höga kostnader för boende samt det faktum att coronaviruset fortsätter att spridas kan utesluta viktiga röster – i synnerhet från människor från fattigare länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna, varnar ett nätverk av aktivister. De vill att mötet skjuts upp.

”Vi oroar oss för att de länder som är djupast drabbade av klimatkrisen och de länder som lider av brist på stöd från rika nationer för att tillhandahålla vaccin kommer att utelämnas från samtalen” skriver Tasneem Essop, chef för Climate Action Network (CAN) som samlar över 1 500 miljöorganisationer från hela världen, och fortsätter:

”Det har alltid funnits en inneboende maktobalans i FN:s klimatförhandlingar och den förvärras av hälsokrisen.”

COP26 skulle egentligen ha hållits förra året men sköts upp på grund av pandemin. Högt uppsatta britter, såväl som ledare i andra länder, har insisterat på att toppmötet måste hållas nu med tanke på behovet för världen att agera skyndsamt och tillsammans för att tackla de skenande klimatförändringarna.

Står för vaccin

Många utvecklingsländer kämpar med vaccineringen sedan rikare länder köpt upp stora delar av lagren. Storbritannien har flera gånger upprepat att alla delegater som behöver kommer att få hjälp med att få vaccin mot covid-19 före konferensen.

Men CAN menar att det arbetet har gått för långsamt och att kraven på karantän vid inresa innebär omfattande kostnader för hotell. Det har också blivit svårare att resa från vissa delar av världen och alternativa vägar kan vara för kostsamma för fattigare regeringar och små civilsamhällesorganisationer, enligt Mohamed Adow från den Nairobi-baserade tankesmedjan Power Shift Africa som är en del av CAN.

”Om COP26 går vidare som planerat är jag rädd för att det bara är de rika länderna och icke-statliga organisationer från de länderna som kommer att kunna närvara. Ett klimatmöte utan rösterna från dem som är mest drabbade av klimatförändringarna är inte ändamålsenligt” skriver han i ett uttalande.

Betalar karantänhotell

Men enligt COP26-chefen Alok Sharma kommer man att göra allt för att se till att mötet blir inkluderande, bland annat genom att betala för karantänhotell för delegater, observatörer och medier från länder som är rödlistade på grund av covidläget.

”COP26 har redan skjutits upp ett år och vi är alla medvetna om att klimatförändringarna inte har tagit någon paus” skriver han i ett uttalande.

”Vi arbetar outtröttligt med våra partner, inklusive den skotska regeringen och FN, för att säkerställa ett inkluderande, tillgängligt och säkert toppmöte i Glasgow med omfattande åtgärder för att begränsa covid-19.”

Fakta: COP26

FN:s klimattoppmöte COP26 kommer att hållas i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.
På mötet ska länderna förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras och hur ambitionerna kan höjas i klimatpolitiken.
Frågan om utsläppshandel i den så kallade regelboken för Parisavtalet kunde inte lösas på COP25 utan kommer istället att tas upp på det här mötet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV