Radar

Ny hydroponisk butiksodling i Stockholm

Anders Tranberg, ordförande i Stocholms Naturskyddsförening, tror att konceptet med  butiksodling kommer växa.

Ica Maxi Stormarknad i Solna ställer sig i raden av butiker som gjort verklighet av begreppet lokalproducerat. Genom hydroponisk inomhusodling ska man hädanefter skörda bladgrönt i butiken.

Konceptet butiksodlingar har tidigare dykt upp i bland annat Stockholm, Linköping och Halmstad. Idén med butiksodling är att själva kunna producera bladgrönt i butiken.

I de flesta butiksodlingar använder man sig av en teknik som kallas hydroponisk odling, en teknik där växternas rötter hämtar näring direkt från vatten som kan återvinnas i ett cirkulärt system. I odlingsrummet finns även ett digital kontrollsystem som via artificiell intelligens optimerar grödornas tillväxt. Odlingsrummet och det digitala kontrollsystemet har utvecklats av teknikbolaget Swegreen.

– Vi vill kunna erbjuda våra kunder något unikt, som både är klimatsmart och lokalt producerat, säger Christofer Spångberg, butikschef för Ica Maxi Solna i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande skriver Swegreens att vanliga grönsaker som säljs i svenska butiker har i snitt färdats 3 000 kilometer, medan deras grödor inte har transporterats alls.

Anders Tranberg, ordförande i Stockholms Naturskyddsförening, tror att konceptet med butiksodling kommer växa.

– Det finns ett kretsloppstänk i hydroponisk odling, man återcirkulerar vattnet för att inte skapa några utflöden av till exempel förorenat vatten, då spar man mycket resurser, säger han.

Enligt Anders Tranberg kan butiksodlingar bli en del av hållbar närproducerad mat, om man gör det med miljövänliga metoder och utan bekämpningsmedel.

– Det som presenteras verkar hållbart, men det återstår att noga följa upp både miljöfördelar och nackdelar, säger Anders Tranberg.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.