Ica Maxi Stormarknad i Solna ställer sig i raden av butiker som gjort verklighet av begreppet lokalproducerat. Genom hydroponisk inomhusodling ska man hädanefter skörda bladgrönt i butiken.
Konceptet butiksodlingar har tidigare dykt upp i bland annat Stockholm, Linköping och Halmstad. Idén med butiksodling är att själva kunna producera bladgrönt i butiken.
I de flesta butiksodlingar använder man sig av en teknik som kallas hydroponisk odling, en teknik där växternas rötter hämtar näring direkt från vatten som kan återvinnas i ett cirkulärt system. I odlingsrummet finns även ett digital kontrollsystem som via artificiell intelligens optimerar grödornas tillväxt. Odlingsrummet och det digitala kontrollsystemet har utvecklats av teknikbolaget Swegreen.
– Vi vill kunna erbjuda våra kunder något unikt, som både är klimatsmart och lokalt producerat, säger Christofer Spångberg, butikschef för Ica Maxi Solna i ett pressmeddelande.
I ett pressmeddelande skriver Swegreens att vanliga grönsaker som säljs i svenska butiker har i snitt färdats 3 000 kilometer, medan deras grödor inte har transporterats alls.
Anders Tranberg, ordförande i Stockholms Naturskyddsförening, tror att konceptet med butiksodling kommer växa.
– Det finns ett kretsloppstänk i hydroponisk odling, man återcirkulerar vattnet för att inte skapa några utflöden av till exempel förorenat vatten, då spar man mycket resurser, säger han.
Enligt Anders Tranberg kan butiksodlingar bli en del av hållbar närproducerad mat, om man gör det med miljövänliga metoder och utan bekämpningsmedel.
– Det som presenteras verkar hållbart, men det återstår att noga följa upp både miljöfördelar och nackdelar, säger Anders Tranberg.