Zoom

Lokal mat lockar många besökare i Dalarna

Skördefesten i Södra Dalarna har arrangerats sedan 2010, i år räknar man med minst 5-6000 unika besökare.

Den här helgen anordnas Skördefest Södra Dalarna – ett årligt evenemang där 40 olika matproducenter bjuder in besökare. 
”Vi vill vara en matspaning med klass, maten ska vara lokal och kunderna ska få ett bra bemötande – det tummar vi inte på”, säger Olle Bengtsson, senapstillverkare på LissEllas senap i Garpenberg.

Skördefesten i Södra Dalarna är ett samarbete mellan matproducenter i Avesta, Hedemora och Säters kommuner som för en helg varje år öppnar upp och låter besökare komma och prova mat, handla eller plocka själva. Här ingår såväl grönsaksgårdar, bagerier, bryggerier, mejerier och många, många fler. De har under åren fått stark uppbackning både från kommunerna och från Södra Dalarnas sparbank, men initiativet till skördefesten kommer från producenterna själva, berättar Olle Bengtsson.

Olle Bengtsson har tillverkat senap sedan mitten av 90-talet
Olle Bengtsson har tillverkat senap sedan mitten av 90-talet. Foto: Liselotte Dalin

– Det började med att vi var tre personer som satt på en liten restaurang i ett gammalt stall och pratade om att vi har otroligt mycket bra mat här, och skulle det inte vara roligt att manifestera det?

Sagt och gjort, de bjöd in andra producenter till ett möte och bara några månader senare kunde de dra igång den första skördefesten. Detta var 2010 och därefter har det rullat på. Från att ha räknat in 1500 besök hos de olika producenterna det första året är man nu uppe i ca 30 000 besök.

– Om någon först besöker mig och sedan åker till en annan producent så räknar vi det som två besök. Antalet unika besökare är svårare att räkna, men vi uppskattar att det rör sig om minst 5-6000, säger Olle Bengtsson.

Potatistavla

Att de har vuxit har inneburit en del logistiska utmaningar, men det har också gett flera producenter en möjlighet att utvecklas. Olle Bengtsson berättar till exempel om ett bageri som från början bara hade försäljning. När Skördefesten drog igång insåg de dock att de behövde ha någon plats för besökarna att sitta och fika på så de byggde om ett gammalt hönshus till kafé och nu har de kaféverksamhet året om.

En av de tidigare årens potatistavlor
En av de tidigare årens potatistavlor. I år avtäcks årets potatistavla i Stora Skedvi. Foto: Liselotte Dalin

Ett uppskattat inslag i Skördefesten på senare år är också potatistavlan som ställs ut hos Roslunds Potatis i Stora Skedvi. Varje år får en konstnär göra en tavla som består av enbart potatis. Tack vare att potatis finns i flera olika färger, och att den blir grön om man låter den ligga i solen, så kan man få fram många spännande nyanser. Tavlan är runt 20 kvadratmeter och det går åt ett helt ton potatis för att tillverka den.

Just potatis är också en gröda som är viktig för Södra Dalarna, menar Olle Bengtsson. 
– Vi är ett potatislandskap och vi producerar 2,5 gånger mer än vad vi äter.  Att de lokala köken tidigare har köpt in potatis från Holland är galet, men det är så det har fungerat. Men vi är på väg bort från det nu.

Samarbete med kommunerna

Han tror att skördefesten har bidragit till att kommunerna har börjat få upp ögonen mer för den lokala maten i Dalarna. Sedan flera år tillbaka har de i samband med skördefesten också en vecka då kommunerna testar att köpa in en massa lokal mat till skolorna, förskolorna och äldreboendena. I år köper de bland annat in lokal potatis, lammfärs, ägg och grönsaker.

Eva Södergård, kostchef i Avesta kommun
Eva Södergård, kostchef i Avesta kommun. Foto: Liselotte Dalin

Eva Södergård är kostchef på Avesta kommun och tycker det är ett bra tillfälle att prova på den lokala maten.

– Vi tycker det här är viktigt av flera anledningar. Dels vill vi främja de som bor i närområdet, sen är det ju bra med närproducerat eftersom det blir mindre transporter och det bidrar också till öppna landskap, säger hon.

Samtidigt, menar hon, är det också ett bra tillfälle för producenterna att pröva på hur det är att leverera mat till ett storkök.

– Det är inte alltid helt enkelt, det är viktigt att logistiken fungerar.

Olle Bengtsson vittnar också om ett väldigt gott samarbete med kommunerna.

– De som lagar maten efterfrågar den här veckan för de tycker att det är kul att jobba med lokala råvaror, och det uppskattas också av de som äter maten.

Hoppas på mer matproduktion

Ungefär 75 procent av besökarna på Skördefesten kommer från Södra Dalarna eller omkringliggande kommuner. Men de har också en del besökare från Mälardalen och Stockholm. 
– Men de flesta har någon anknytning till området, man kanske har bott här tidigare eller har en sommarstuga, säger Olle Bengtsson.

De flesta besökarna på Skördefesten kommer från Södra Dalarna eller angränsande kommuner, men de har också en del besökare från Stockholm och Mälardalen
De flesta besökarna på Skördefesten kommer från Södra Dalarna eller angränsande kommuner, men de har också en del besökare från Stockholm och Mälardalen. Foto: Liselotte Dalin

Runtom i Sverige finns många olika skördefester och smakresor. I slutet av september anordnas till exempel Ölands skördefest som varje år lockar mängder av besökare. Olle Bengtsson menar dock att det som skiljer deras skördefest från många andra är att de enbart har fokus på mat och inte på olika kringaktiviteter samt att initiativet har kommit från matproducenterna själva, och inte från kommunerna eller någon myndighet.

Framöver hoppas han att det kommer produceras ännu mer mat i södra Dalarna.

– Med våra matjordar som vi har här skulle vi kunna fördubbla potatisodlingen, och det tror jag behövs också om vi ska komma upp i någon form av självförsörjning.

Läs också: Senapen som erövrade världen

Några andra skördefester

Skördefest Jämtland-Härjedalen
11-12 september
Här kan du handla traditionella jämtländska råvaror och hantverk. Ett tjugotal gårdar ingår.  
Farmers Market i Tvååker
11-12 september
En skördefest i Nashville-anda, med mat artister och designers från Västkusten.
Skördefest på Tjolöholms slott
17-19 sept
På det idylliska slottet, fyra mil söder om Göteborg, får du möjlighet att både handla lokal mat och hälsa på gårdens djur.
Hjo Skördefest
25 september
På Hjos skördefest kan man få odlingstips och ta del av föreläsningar, matupplevelser och tävlingar. I år slår de ett extra slag för pollinerarnas betydelse för den biologiska mångfalden och planerar att ha föreläsningar och workshops på temat.
Smaka på Värmland
25-26 september
Besök värmländska producenter och spana in matmarknaden i Kristinehamn.
Ölands Skördefest
29 sept-3 okt
Sveriges största skördefest. Förutom att smaka på och köpa mat kan du också ta del av en mängd olika aktiviteter, kulturevenemang och utställningar.