Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Norrland
Söndag 5 september
Svamputflykt
SÖDERHAMN. Plocka svamp med Naturskyddsföreningen i Söderhamn! Ta med svampkorg och matsäck.
Tid: 10.00–12.00
Plats: Samling på Resecentrum, övre långtidsparkeringen, Söderhamn
Info: Christina Åström, 070-202 47 32 eller Hans Berggren, 073-059 03 63
Fredag 1–lördag 2 oktober
Lokal mat på planetens villkor
ÖVERKLINTEN. Hur kan en långsiktigt uthållig livsmedelsförsörjning se ut i Västerbotten? Detta utforskas under landsbygdskonferensen Jämmerdalen med bland andra politiker, historiker och författare som Gunnar Rundgren och Ann-Helene Meyer Von Bremen.
Plats: Folkets hus, Överklinten, Västerbotten
Info och anmälan: overklinten.se/jammerdalen
Svealand
Lördag 28 augusti–söndag 24 oktober
Hållbar mat och hantverk
VÄDDÖ. Fem endagsevenemang om dammbruk för mat och klimat, knop- och repslagshantverk, regenerativ kost, samt ek, mossa, lav och tång som mat, medicin och redskap.
Tid: 10.00–17.00
Plats: Väddö folkhögskola, Grisslehamnsvägen 28, Väddö
Kostnad: 0–300 kr inkl lunch och fika
Anmälan: Till sanya@vaddofolkhogskola.se
Info: vaddo.fhsk.se/event
Fredag 10 september
Hemkonservering i Orsa
ORSA. Hur tillvaratar vi grönsaker vid en kris? Naturskyddsföreningen arrangerar.
Tid och plats meddelas senare.
Info: naturskyddsforeningen.se/engagera-dig/kalender/hemkonservering
Måndag 27 september–fredag 1 oktober
Läger med skogstema
HEDEMORA. Nystartade Biotopbyggana bjuder på läger med fokus på att skapa ett ätbart landskap och ge plats för så mycket biologisk mångfald som möjligt. Det blir praktiskt arbete, studiebesök med mera kring skogsträdgård, kalhyggen och hållbart skogsbruk. Främst för personer mellan 18 och 25 år.
Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Hedemora
Kostnad: 1500 kronor inklusive mat
Info och anmälan: facebook.com/events/240604027396728
Götaland
Lördag 4 september
Europeisk cykeldag
LUND. Cykeldagen ingår i den europeiska trafikantveckan. Bland annat kommer tekniska förvaltningen att vara ute på stan och diskutera cykelfrågor, och så medverkar Naturskyddsförenings cykelgrupp.
Plats: Lund
Info: naturskyddsforeningen.se/engagera-dig/kalender/cykeldag-i-lund
Torsdag 30 september–söndag 2 oktober
Bygg ett halmbalshus
SKÅNE TRANÅS. Vill du bygga klimatsmart och energisnålt i naturliga, giftfria material? En arkitekt, en bygglovsinspektör och en självbyggare visar vägen från planering, konstruktioner och bygglov till praktiskt byggande. Kursen varvar teori och diskussion med övningar, studiebesök och praktiska moment.
Tid: 17.00–15.30
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: 3 500–4 525 kronor inklusive mat
Info och anmälan: ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-halmbalshusbygge-2021 eller 0703-330814
Hela landet
Tisdag 31 augusti
Anlägg en mångfaldsrabatt
ONLINE. Trädgårdsdesigner Mona M Hallin delar med sig av sin passion och kunskap inom miljö- och klimatmässigt hållbara trädgårdar samt biologisk mångfald.
Tid: 18.30–21.00
Plats: Online via Zoom
Kostnad: 70–100 kronor
Info och anmälan: studieframjandet.se/vasternorrlands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/augusti/perenna-gronsaker-och-atbara-blommor
Social rättvisa: klimatflyktingar
ONLINE. Omställningsbyråns samtalsserie om social rättvisa och inkludering inleds med journalisten och författaren Shora Esmailian, som pratar om dem som redan drabbas av klimatförändringarna. Hur kan vi ta ett globalt ansvar och skapa rättvisa skyddsnät för klimatflyktingar?
Tid: 19.00–20.30
Plats: Online via Zoom
Info och anmälan: omstallningsbyran.se/kalender
Onsdag 1 september
Skördefest med Omskaparna
ONLINE. Under tre år har Omskaparna kopplat ihop utbildning i hållbarhetsfrågor med konst och kultur i skolan. Nu bjuder de in alla intresserade till releasefest för materialen, firande samt skörd av erfarenheterna. Passa på att testa övningar med dina elever, ta del av kulturinslag eller eftersnacka med projektgruppen.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Online
Info och anmälan: sverigeskonsumenter.se/skordefest
Lördag 11 september
KlimatHoppMötet 2021
ONLINE. Gäster som Heidi Andersson och Mattias Goldmann, organisationer som Vi håller oss på jorden, Klimatinitiativ Strängnäs, Svensk vindenergi och Naturskyddsföreningen samt företrädare för kommun, näringsliv och akademi talar om FN:s Agenda 2030, kommunala klimatplaner, framtidshopp och mycket mer. Det blir också musik och open space.
Tid: 10.00–16.00
Plats: Online via Zoom
Info: klimathoppmotet.se
Lördag 2–söndag 10 oktober
Miljövänliga veckan
LANDET RUNT. Naturskyddsföreningen ordnar lokala aktiviteter på temat Ta vara på det vi har. Det handlar om att laga, göra om, återanvända, vårda och slänga mindre, samt att peppa för att landets återvinningscentraler ska göra det enklare att återbruka saker. Om coronaläget tillåter blir det bytardagar på många platser den 2 oktober.
Plats: Landet runt
Info: naturskyddsforeningen.se/engagera-dig/kalender
Längre fram
Måndag 18–söndag 24 oktober
Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland
ONLINE. En självorganiserande festival i samarbete med kommuner, organisationer, skolor, universitet och företag med massor av aktiviteter för att inspirera samt uppmuntra till dialog och nya möten med hållbarhet i fokus.
Plats: Västra Götalandsregionen
Plats: Online
Info: hallbarhetsfestivalen.org
Onsdag 20–torsdag 21 oktober
Lokalekonomidagarna
ONLINE. Profiler som Helena Norberg-Hodge från Local futures och Rob Shorter från Doughnut economics action lab är några av gästerna på årets Lokalekonomidagar som hålls online på temat Lokal omstart – hur bygger vi robusta samhällen? Bland arrangörerna finns Omställningsnätverket, Hela Sverige ska leva och SLU.
Plats: Online via Zoom
Info och anmälan: lokalekonomi.helasverige.se/konferens