Energi

Filmarens vision: En inspirationskavalkad

Insamlingen av pengar till Omställningsfilmen gav över 110 000 kronor.

Omställningsnätverket lyckades samla in 112 500 kronor till Omställningsfilmen. Nu börjar arbetet med filmskapandet. LFT har pratat med filmskaparen Mattias Olsson.

Hur ser du på arbetet med den här filmen?

– Jag har haft många andra projekt att avsluta, jag har byggt hönshus och odlat här hemma och nu när odlingssäsongen är avslutad känns det så himla skönt att gå in i den här filmen, det är jättekul! Vägen ligger öppen framåt.

Särskilda utmaningar, finns det?

– Det finns alltid utmaningar när man gör film, det blir aldrig riktigt som man tänkt sig och ibland blir det bättre än man kunde tänka sig. Man kan inte riktigt styra, precis som med livet, det är som att filmen får ett eget liv och man får ofta fantastiska presenter längs vägen, som man aldrig kunde räkna ut i förväg. Det är därför jag älskar att jobba med dokumentärfilmer!

Vad hoppas du att filmen ska bidra med?

– Det är som att så många aspekter av livet omkring oss bara fortsätter som om inget särskilt pågår. Visst finns det rapporter om sådant som klimatmål och extremväder, men ändå är det så väldigt mycket att man bara kör på och det inkluderar i högsta grad mig själv. Jag vill att filmen ska visa den situation vi befinner oss i utan omskrivning, som en smäll i magen; såhär illa ställt är det. Men den ska också visa; såhär kan man göra om man vill ge nästa generation en chans.

– Hela filmens utforskande tänker jag ska bli som en inspirationskavalkad, men ändå ha med den tunga sanningen om vart vi är på väg. Filmen ska utgå ifrån att även om det ser ut som det gör så planterar vi ett träd i dag, för vi vet inte vad som ska hända och det gäller att förbli skapande. Filmen har mörkret i sig men den vill inspirera och sammanställa goda idéer för en framtid där även våra barnbarn och barnbarnsbarn kan njuta av naturen, äta blåbär, och dricka från en fjällbäck.

Mattias Olsson ser fram emot att påbörja filmarbetet
Mattias Olsson ser fram emot att påbörja filmarbetet. Foto: Campfire Stories

Filminspelningen planeras pågå under hösten och våren med beräknad premiär för filmen i slutet av 2022.