Radar

Misslyckad evakuering av katter och hundar från Afghanistan 

#OperationArk vill evakuera 200 katter och hundar från Afghanistan.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace gav, efter påtryckningar från kampanjen #OperationArk, sitt medgivande till evakuering av 200 katter och hundar från Afghanistan till Storbritannien.

Kampanjen, som går under namnet #OperationArk på sociala medier, drivs av Paul Farthing, tidigare brittisk marinkårssoldat som tjänstgjort i Afghanistan. Han är grundaren av Nowzad, ett djurhärbärge i Kabul, som sedan talibanernas maktövertagande har kämpat för att evakuera djur till Storbritannien.

– Evakuering av djur från krigszoner har skett i alla tider, så länge människor har hållit djur. Det finns exempel från både första och andra världskriget där djur har evakuerats, men i nutid finns inga exempel i den här omfattningen, säger Benny Andersson, generalsekreterare på Djurens rätt, som tycker att det är viktigt att även djur kan evakueras.

I de flesta länder där människor lever i extrem fattigdom är djuren också utsatta, men inte en prioritet, det berättar Niclas Ericsson, kommunikationschef på Svenska Afghanistankommitéen.

Har Svenska Afghanistankommitéen någon inblick i hur talibaner förhåller sig till djurhållning?

– Det kan jag inte svara på, men generellt är djur fruktansvärt utsatta i Afghanistan eftersom det är ett land med extrem fattigdom, så är det i de flesta länder där människor lever i extrem fattigdom, djur har inte samma status som de har i till exempel Sverige, säger Niclas Ericsson.

Paul Farthing, hans medarbetare och 200 djur anlände till  Hamid Karzai I flygplats i Kabul, där hundratals människor stod i väntan på evakuering
Paul Farthing, hans medarbetare och 200 djur anlände till Hamid Karzai I flygplats i Kabul, där hundratals människor stod i väntan på evakuering. Bild tagen onsdag den 25 augusti, 2021. Foto: AP/TT

Privat flygplan var redo

Privata aktörer har donerat pengar till kampanjen för att finansiera ett privat flygplan åt Nowzads medarbetare och djur. Under torsdagen var flygplanet redo att landa på Kabuls flygplats och i hopp om att evakueras anlände Paul Farthing, hans medarbetare och 200 djur till flygplatsen natten till torsdagen.

”Mina medarbetare och mina djur sitter fast utanför flygplatsen, vi har ett flyg som väntar. Kan du snälla hjälpa oss att i säkerhet ta oss in till flygplatsen och vår konvoj?” Vädjade Paul Farthing på twitter till Suhail Shaheen, talesperson för talibanerna.

– De var vid flygplatsen, men tyvärr är de tillbaka på djurhärbärget igen, ingen ska ha kommit till skada av explosionerna vid flygplatsen, säger Benny Andersson som följer evakueringen av djuren via sociala medier.

Vad svarar ni på om folk blir upprörda över att man evakuerar djur, samtidigt som människor försöker fly Afghanistan?

– Problemet är inte att för många djur räddas, utan problemet är att för få människor evakueras. Det handlar inte om att djur ska ta platser ifrån människor, tvärtom, i just det här fallet skulle det leda till att fler människor kan räddas, säger Benny Andersson.

Enligt Nowzad rymmer det privata flygplanet platser åt fler människor än Nowzads medarbetare.

Häftig diskussion på Twitter

En häftig diskussion mellan #OperationArk supportrar och den brittiske försvarsministern utbröt under torsdagen efter rykten om att Storbritannien skulle ha blockerat Nowzads flygplan.

”Ingen har under några omständigheter blockerat flyget. Det är en fullständig myt som cirkulerar omkring”, twittrade försvarsministern Ben Wallace.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace ger grönt ljus för evakuering av katter och hundar
Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace ger grönt ljus för evakuering av katter och hundar. Arkivbild. Foto: Alex Brandon/AP/TT

De som stödjer #OperationArk utrycker sin besvikelse efter den misslyckade evakueringen och kräver att regeringen hjälper Paul Farthing, hans medarbetare och djur att ta sig in på flygplatsen för att i säkerhet kunna evakueras till Storbritannien.

Wallace har godkänt att det privata flygplanet ska få landa på flygplatsen, men det är ännu oklart om omständigheterna vid Kabuls flygplats tillåter evakueringen att genomföras.

– Vi tycker att hela den här kampanjen pekar på hur viktigt det är att vi inte glömmer bort djuren i sådana här katastroflägen, djuren vet inte vem som sitter i regeringen, men däremot känner människorna, som driver härbärget och tar hand om djuren, att de inte kan vara kvar, det är den stora påverkan och det är därför djuren behöver den här evakueringen, säger Benny Andersson. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV