Radar

Regnbågsfamiljer får egentid på öppna förskolan

Regnbågsfamiljer får egentid på öppna förskolan i Göteborg.

Två öppna förskolor i Göteborg börjar med särskilda tider för regnbågsfamiljer. “För oss var det värdefullt”, säger Andreas Runnemo, en regnbågsförälder, som har erfarenhet av ett liknande initiativ i Stockholm.

Andreas Runnemo väntar sitt andra barn och har sedan tidigare erfarenhet från en öppen förskola som riktat sig till regnbågsfamiljer*.

– Det var inte den närmsta öppna förskolan så det tog ett tag att ta sig dit, men för oss var det värdefullt att åka dit ibland, säger Andreas Runnemo.

Det var efter ett förslag som kom in till Göteborgs Stad 2018 som förskolenämnden i Göteborg beslutade att börja med särskilda tider för regnbågsfamiljer. Ambitionen är att regnbågsfamiljer lättare ska hitta varandra, ha ett tillfälle där de kan vara norm och prata om gemensamma frågor, skriver Göteborgs förskoleförvaltning i ett pressmeddelande.

Andreas Runnemo skaffade barn i en konstellation med tre föräldrar. För honom var det värdefullt att komma i kontakt med andra personer i liknande familjekonstellationer, berättar han.

– På den öppna regnbågsförskolan var det en självklarhet att vi pratade om hur våra familjer såg ut,  jag var inte orolig för att jag skulle få konstiga reaktioner, säger Andreas Runnemo.

I syfte att stärka hbtq-kompetensen och den normmedvetna kompetensen bland öppna förskolor i Göteborg beslutade även förskolenämnden att genomföra kompetenshöjande insatser. Alla pedagoger på samtliga öppna förskolor i Göteborg har fått en grundutbildning i normer och HBTQI-frågor, skriver Göteborgs förskoleförvaltning.

Vad betydde det för dig att ha tillgång till en öppen förskola med regnbågsinriktning?

– Dels blev det tryggare, sedan blev det också väldigt mycket roligare, för det gjorde att jag vågade prata om min familj på ett annat sätt och jag fick en annan typ av respons. I mer normativa sammanhang så undvek jag snarare ämnet, säger Andreas Runnemo.

Andreas Runnemo tycker att särskilda tider för regnbågsfamiljer på öppna förskolan är värdefullt
Andreas Runnemo tycker att särskilda tider för regnbågsfamiljer på öppna förskolan är värdefullt. Foto: Privat

Enligt förskoleförvaltningen finns den öppna förskolan till för att stimulera barns lek med varandra men också för att ge barnens vuxna möjligheter att knyta kontakter, samtala och få stöd i föräldrarrollen. Förskoleförvaltningen skriver också att den öppna förskolan har i uppdrag att nå ut till minoritetsgrupper.

– Det är en stor grej att få barn, en del med öppna förskolan är att roa barnen, en del är också att träffa andra föräldrar. Ibland är det trevligt att prata om lite vad som helst, men vissa delar av det som jag funderade mycket på då kändes svårt att prata om med ett genomsnittligt heteropar, det blev oftast bara exotiskt för dem, säger Andreas Runnemo.

*Med regnbågsfamiljer menas familjer där en eller flera vuxna och/eller barn är hbtqi-personer.

Regnbågstiderna i Göteborg

Onsdagar klockan 13-16 på öppna förskolan på familjecentralen Draken i Johanneberg. Start 25 augusti.
Fredagar klockan 9-12 på öppna förskolan på familjecentralen Sannegården på Hisingen. Start 27 augusti.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV